Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης ήταν ο Διοκλητιανός. Ο πατέρας της ήταν τοπικός άρχοντας στην Ηλιούπολη ( Μπάαλμεη) στο Λίβανο. Λεγόταν Διοσκόρος και ήταν φανατικός ειδωλολάτρης και εκτός απο υλικά αγαθά είχε δώσει στην Αγία και καλή μόρφωση. Όντας όμορφη γυναίκα κλείστηκε απο τον πατέρα της - όταν αυτός έφυγε για ενα ταξίδι- σ'ενα πύργο ούτως ώστε να μη τη δεί κανείς οσο θα έλλειπε. Καθώς ήταν μόνη της, σκεπτόμενη την παρουσία του Θεού στη φύση και ανακάλυψε την πραγματική θρησκεία οπότε απο ειδωλολάτρισσα έγινε χριστιανή. Πρίν φύγει ο πατέρας της άφησε εντολή να κατασκευαστεί στο παλάτι ενα λουτρό με δυο παράθυρα. Η Αγία Βαρβάρα πρόσταξε να φτιαχτεί και τρίτο, δηλώνοντας έτσι την πίστη της στην Αγία Τριάδα.

Όταν επέστρεψε απο το ταξίδι ο πατέρας της θύμωσε βλέποντας το τρίτο παράθυρο. Το θυμό του αύξησε η άρνηση της Αγίας να δεχτεί τα συνοικέσια που έφερε ο πατέρας της, η παραδοχή ότι ήατν χριστιανή με αποκορύφωμα το ότι έκανε το σταυρό της μπροστά του!Ήταν τόσος ο θυμός του που προσπάθησε να αποκεφαλίσει την Αγία, αυτή όμως κατάφερε να δραπετεύσει. Κατά τη διάρκεια της φυγής της βρέθηκε σ'ένα βουνό όπου ένας βράχος άνοιξε θαυματουργικά και κρύφτηκε η Αγία!Ένας βοσκός όμως που είδε το θαύμα μετέφερε τα νεα στον πατέρα της ο οποίος τη βρήκε και την οδήγησε στον έπαρχο Μαρκιανό.

Εκεί η Αγία ομολόγησε για ακόμη μια φορά την πίστη της και περιγέλασε τα είδωλα. Ο έπαρχος διέταξε το βασανισμό της με βούνευρα, αγκίστρια και σφυριά. Πληγωμένη και βαριά τραυματισμένη, οδηγήθηκε στο κελί της όπου το βράδυ εμφανίστηκε ο Χριστός μπροστά της και επούλωσε όλες τις πληγές της και την πα΄ροτρυνε να διατηρήσει την πίστη της!Ο έπαρχος όταν την επόμενη μέρα είδε την Αγία θεραπευμένη, αντί να πιστέψει στο Χριστό διέταξε να συνεχιστούν τα βασανιστήριά της Αγίας Βαρβάρας...Ένα απο αυτά ήταν και η περιφορά της στους δρόμους γυμνή. Όταν όμως πήγαν να τη γυμνώσουν, ενα νέφος κατέβηκε απο τον ουρανό και τύλιξε το σώμα της Αγίας για να μη το δει κανείς!Μια γυναία, η Ιουλιανή, βλέποντας αυτά θέλησε να διακυρήξει και υατή την πίστη της και να υπομείνει και αυτή τα βασανιστήρια όπως και η Αγία. Έτσι κι έγινε εως ότου διατάξει ο έπαρχος να αποκεφαλιστούν και οι δυο.

Το μίσος του Διοσκόρου ήταν τόσο που θέλησε να αποκεφαλίσει με τα ίδια του τα χέρια την Αγία Βαρβάρα. Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της έκοβε το κεφάλι της, η Θεία Δίκη, με μορφή κεραυνού έκαψε τον άσπλαχνο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό, συμβολίζουν τα πυρά του πυροβολικού μας, κι έχουν ως προστάτιδα την Αγία Βαρβάρα.

Επίσης η Αγία Βαρβάρα είναι προστάτιδα και των παιδιών και τα φυλάει από τις κακές παιδικές αρρώστιες, όπως την βλογιά και άλλες. Για να την "γλυκάνουν" σε πολλά μέρη του τόπου μας την ημέρα της γιορτής της προσέφεραν μελόπιτες ή κολυβόζουμο, που στην Θράκη τόλεγαν "ΒΑΡΒΑΡΑ". Το έθιμο πανάρχαιο και θυμίζει την πανσπερμία. Στους Χριστιανούς η παρασκευή της "Βαρβάρας" καθιερώθηκε από το εξής περιστατικό.

Ο σατανικός νους του Διόσκουρου, είχε συλλάβει ένα σατανικό και αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση των Χριστιανών της περιοχής του. Κάλεσε όλους τους αρτοποιούς της περιοχής του και τους έδωσε εντολή να βάλουν δηλητήριο στο ψωμί που θα παρασκεύαζαν και οι πωλητές τροφίμων στα τρόφιμα που θα πωλούσαν.

Το μυστικό αυτό το έμαθε η κόρη του η Βαρβάρα, και ειδοποίησε τους χριστιανούς να μην αγοράσουν ψωμί και τρόφιμα, και να πορευτούν με τα υπολείμματα που είχαν στα σπίτια τους. Έτσι κάθε Χριστιανική οικογένεια μαγείρεψε ότι πρόχειρο της βρέθηκε στο σπίτι. Επειδή όμως τα τρόφιμα που τους είχαν απομείνει ήταν πολύ λίγα και κάθε είδος από μόνο του δεν έφτανε για μια σωστή μαγειριά, έβαλαν στην κατσαρόλα λίγο από όλα. Δηλαδή, λίγο στάρι, μερικά φασόλια, κουκιά, σταφίδες και ότι άλλο σχετικό είχαν, κι όλα μαζί τα μαγείρεψαν. Ετσι χάρη στη Βαρβάρα σώθηκαν και από τότε σε ανάμνηση αυτού του περιστατικού καθιερώθηκε στη γιορτή της να μαγειρεύουν το παρασκεύασμα αυτό που είναι γλυκό και φαγητό μαζί και λέγεται

"ΒΑΡΒΑΡΑ"

Στη Θράκη χρησιμοποιούν εννέα είδη για την παρασκευή της Βαρβάρας.

(σιτάρι, μύγδαλα, καρύδια, ρόδια, σταφίδες, κανέλα, σουσάμι, ταχίνη και φρούτα ψιλοκομμένα, κυρίως μήλα σκληρά) Στην περιοχή της Μακράς Γέφυρας και της Αδριανούπολης για γούρι έριχναν μέσα 3 εως 4 κουκιά και όποιος τα έβρισκε θεωρούταν καλότυχος.



Απολυτίκιο Αγίας Βαρβάρας

"Της ΤΡιάδος την δόξαν ανακυρήττουσα, εν τωλουτρό τρείς θυρίδας υπεσημήνω σοφώς, κοινωνίν πατρικήν λιπούσα πάνσεμνε όθεν ηγώνισαι λαμπρώς, ως παρθένος ευκλεής. Βαρβάρα Μαγαλομάρτυς. Αλλά μη παύση πρεσβεύειν, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών."

Η Αγία Βαρβάρα είναι η πολιούχος της Δράμας, χρόνια πολλά λοιπόν στην πόλη της Δράμας!

by EAGLE
Twitter Bird Gadget