Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σταθμό φυσικού αερίου στην Κύπρο σχεδιάζει η Noble Energy



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τα αέριο θα μεταφέρεται στο σταθμό μέσω αγωγού από την πλατφόρμα στο οικόπεδο 12

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ χερσαίου τερματικού σταθμού αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο εξετάζει η Noble Energy, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της εταιρίας, Τέρι Γκέρχαρντ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Το αέριο θα μεταφέρεται... στο σταθμό μέσω αγωγού από το οικόπεδο 12, το κοίτασμα του οποίου ο κ. Γκέρχαρντ χαρακτήρισε «παγκόσμιας κλάσης», επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για το μέγεθός του, την ύπαρξη δηλαδή 5- 8 τρισ. κυβικών ποδιών.

Παράλληλα, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Noble Energy δήλωσε ότι η εταιρία μελετά το ενδεχόμενο συμμετοχής της και στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης για τα υπόλοιπα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. «Εξετάζουμε τη δημιουργία ενός αγωγού από την πλατφόρμα για μεταφορά αερίου για την ντόπια αγορά και την πιθανότητα εξαγωγής του», επισήμανε ο Τέρι Γκέρχαρντ. Η Τουρκία, στο μεταξύ συνεχίζει τις προσπάθειες υπονόμευσης των κυπριακών ερευνών αλλά και παρέμβασης στις συνομιλίες για το Κυπριακό, με στόχο να προκαταλάβει το αποτέλεσμα, αυτή τη φορά μέσω του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης.

Σε ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του ΟΙΔ, όπου υιοθετούνται πλήρως οι τουρκικές θέσεις, υποστηρίζεται ότι «οι έρευνες των Ελληνοκυπρίων για φυσικό αέριο και πετρέλαιο επηρεάζουν αρνητικά τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό» και υιοθετείται η πρόταση του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, για τη δημιουργία επιτροπής του ΟΗΕ που θα έχει εποπτικό ρόλο στο θέμα του φυσικού αερίου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών της Κύπρου.
Twitter Bird Gadget