Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αλέξανδρος Γιώτης **





image

Έφυγε τo Σάββατο. Ταλαιπωρήθηκε πολύ από τα προβλήματα της υγείας του.
Πάλεψε πολύ σκληρά τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να ζήσει. Μέχρι τα πενηνταοκτώ του.
Δημοσιογράφος, γαστρονόμος, από τους πρωταγωνιστές της το πάλαι "ελεύθερης ραδιοφωνίας", έφυγε βασανισμένος αλλά ήρεμος και όρθιος.
Ένας sui generis άνθρωπος, κοσμοπολίτης και πατριώτης, έλληνας και άπατρις, γάλλος και θυμωμένος. Άγριος. Συγκρουσιακός. Πολλές φορές και από αγάπη.
Σπούδασε ψυχοκοινωνιολογία και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ της Γαλλίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Εργάσθηκε -σχεδόν δεκαπέντε χρόνια- στη γαλλική ραδιοφωνία στο Παρίσι και μετά ως ανταποκριτής γαλλικών μέσων στην Αθήνα.
Ήταν στο πρώτο πειραματικό εγχείρημα για μια ραδιοφωνία μακρυά από την κρατική σφαίρα, στο"Κανάλι 15". Ήταν στον ιδρυτικό πυρήνα του "9,84".
Πριν έλθει στην Αθήνα είχε στήσει ραδιόφωνα στην Αφρική. Στην Ελλάδα έφτιαξε αρκετούς σταθμούς. Και στην Κύπρο.
Μετά άρχισε να συστηματοποιεί την "Ηπειρογνωσία" του. Μετά, να φτιάχνει "οίκους γεύσης". Από το μέσον της δεκαετίας του 1990 στράφηκε και επαγγελματικά στην περιπέτεια της γεύσης.
Γευσιγνωσία και παραγωγή γεύσης, ιστοριογραφία με αρχαίες συνταγές, έρευνα με μοντέρνες. Ή παιχνίδι με παράδοξες, από μακρυνούς τόπους.
Έκανε συγκριτικές μελέτες, αναδείκνυε γαστριμαργικές συνήθειες, αναζητούσε το "γιατί έτσι και όχι αλλοιώς". Έψαχνε -συχνά εύρισκε- διατροφικές συγγένειες τόπων και λαών φαινομενικά άσχετων.
Έχει γράψει οκτώ βιβλία, έχει δημοσιεύσει δεκάδες συγγράμματα-άρθρα σε περιοδικά-εφημερίδες, στην Ελλάδα και αλλού. Παρουσίαζε σειρές εκπομπών μαγειρικής στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση.
Η τελευταία δουλειά του ήταν ο Γαστρονόμος της Καθημερινής. Από το ξεκίνημα του καλού εντύπου μέχρι τη δική του κατάληξη.
Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 3.30 το απόγευμα, στο χωριό Βαρυάδες. Στα Γιάννενα. Στην Ήπειρό του.
Επιθυμεί...επιθυμεί;...Επιθυμεί οι φίλοι του, αντί άλλης μεταθανάτιας τιμής στον ίδιο, να εισφέρουν στους "Γιατρούς Χωρίς Σύνορα" και να έχουν γαστρονομικές χαρές στη μνήμη του.

** Δημοσιογράφος, σεφ. Χαιρόταν με το "εδεσματολόγος". Χαιρόταν με το "Σουλιώτης". Έζησε όπως οι θράκες. Έφυγε.
Twitter Bird Gadget