Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Εγκλωβισμένοι οι στρατιωτικοί




 Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΑΝΑΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
 Στον αέρα και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Εγκλωβισμένα στο πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές βρίσκονται χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία ανέμεναν το σχηματισμό κυβέρνησης για να προχωρήσει... η διαδικασία των τακτικών κρίσεων και, το πλέον βασικό, να ακολουθήσουν οι μεταθέσεις. Η επανάληψη των εκλογών αυξάνει την αβεβαιότητα του οικογενειακού τους προγραμματισμού.

Η νομοθετική ρύθμιση με την οποία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποφάσισε κατόπιν εισηγήσεως και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ να μεταθέσει τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών από τον Μάρτιο για μετά τις εκλογές είχε αντιμετωπιστεί από αρκετούς με σκεπτικισμό.

Η νομοθετική ρύθμιση

Το επιχείρημα όσων συμφώνησαν στη νομοθετική ρύθμιση ήταν πως δεν μπορούν να γίνουν κρίσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Ως αντίλογος υποστηριζόταν ότι οι κρίσεις των στελεχών σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέονται με τις πολιτικές εξελίξεις.

Εκείνο που και οι δύο πλευρές δεν μπορούσαν να προβλέψουν ήταν το ενδεχόμενο της ακυβερνησίας, το οποίο τώρα βάζει σε ταλαιπωρία χιλιάδες στρατιωτικούς.

Κι αυτό όχι γιατί θα υπάρξει καθυστέρηση στις προαγωγές των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή στις αποστρατείες ορισμένων, αλλά γιατί οι κρίσεις συνδέονται άμεσα με τις μεταθέσεις των στρατιωτικών. Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, οι κρίσεις θα γινόταν μέχρι τέλος Ιουνίου, όποτε εντός καλοκαιριού θα κοινοποιούνταν και θα υλοποιούνταν οι τοποθετήσεις-μεταθέσεις των ενστόλων (αν και κάποιοι θεωρούσαν ιδιαίτερα περιορισμένα τα χρονικά περιθώρια). Τα νέα δεδομένα σε πολιτικό επίπεδο δείχνουν επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας με πιθανές ημερομηνίες για τη διεξαγωγή της τη 10η ή τη 17η Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι τακτικές κρίσεις δεν μπορούν να γίνουν πριν από τον Ιούλιο, αφού απαιτείται κυβέρνηση και έγκριση από ΚΥΣΕΑ της νέας ηγεσίας. Συνεπώς, τίθεται το ερώτημα πότε θα βγουν οι μεταθέσεις των στελεχών και πότε ο κάθε αξιωματικός θα προλάβει να τακτοποιήσει τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, με πρώτες την ανεύρεση σπιτιού και την εγγραφή των παιδιών του σε σχολεία;

Το ερώτημα αυτό προκαλεί πονοκέφαλο σε πολλές οικογένειες στρατιωτικών, που σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης βλέπουν να μπαίνουν νέα εμπόδια, πιθανώς και με νέες επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν επίσης πολλά ακόμη «ανοιχτά» ζητήματα, όπως αυτό της συνυπηρέτησης. Αν κάποιος στρατιωτικός επιθυμεί να μετακινηθεί σε περιοχή όπου υπηρετεί ο/η σύζυγος στρατιωτικός ή και δημόσιος υπάλληλος, έχει σαφώς λιγότερες πιθανότητας να πετύχει το στόχο του λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην κοινοποίηση της μετάθεσής του.

Προβληματισμός

Τα προβλήματα αυτά και οι ανησυχίες στελεχών δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε με το «θα υλοποιηθούν οι απολύτως αναγκαίες μεταθέσεις».

Γιατί και αυτές είναι χιλιάδες ή φθάνουν σε πολύ υψηλό αριθμό, λόγω «καραμπόλας» από ρουσφετολογικές παρεμβάσεις στις μεταθέσεις. Πόσω μάλλον να υλοποιηθεί και το νέο σύστημα που προώθησε ο κ. Ραγκούσης, που, όπως διαφάνηκε, ήταν εκτός τόπου και χρόνου και άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετούσε.

Επίσης, με την παράταση της διαδικασίας ανάδειξης νέας κυβέρνησης δημιουργείται μία ακόμη εμπλοκή, αυτή της χορήγησης αδειών, αφού κατά τη διάρκεια εκλογών απαγορεύεται η χρήση κανονικής αδείας από τους στρατιωτικούς.
Twitter Bird Gadget