Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μπήκαν σε τροχιά σύγκρουσης



Σε τροχιά σύγκρουσης με το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως βαίνουν εκείνα της Προστασίας του Πολίτη και της Εθνικής Άμυνας, καθώς το πρώτο δεν φέρεται διατεθειμένο να υιοθετήσει την κοινή πρόταση των υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων για το νέο μισθολόγιο και προκειμένου να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της τρόικας σχεδιάζει να προσχωρήσει και σε νέες περικοπές.

Την ίδια ώρα έπειτα από... συνάντηση που είχαν στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) την περασμένη Τρίτη υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη (ΠτΠ) και Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) και εκείνων των έξι Σωμάτων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) αποφασίστηκε προκειμένου να... συντονιστεί η δράση τους να συναντηθούν εντός των ημερών για να καταλήξουν στην τελική πρότασή τους. Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των έξι συνδικαλιστικών φορέων των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν ήδη σχηματίσει -κοινό μέτωπο- εναντίον του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ήδη έχουν υποβάλει στο υπουργείο ΠτΠ την πρόταση τους.

Στόχος της πρότασης είναι η ενίσχυση του εισοδήματος κυρίως των χαμηλόβαθμων, η διατήρηση του χρονοεπιδόματος και των μισθολογικών προαγωγών, χωρίς να γίνεται υπέρβαση των εγγεγραμμένων κονδυλίων, που αγγίζουν το ποσό των περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορούν μισθούς και συντάξεις περίπου διακοσίων χιλιάδων ατόμων. Στο υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, καταστρώνουν άλλο σενάριο, που αναφέρονται σε περικοπές μισθών της τάξεως τουλάχιστον του 20%.

Να σημειωθεί ότι ξεχωριστή πρόταση για το νέο μισθολόγιο έχει κατατεθεί από το Σύνδεσμό Συνεργασίας και Υποστήριξης Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), ο οποίος κινείται σε άλλη κατεύθυνση από αυτήν της πρότασης των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχοι του Νέου Μισθολογίου που πρότεινε ο ΣΥΣΜΕΔ ήταν η απλοποίηση του συστήματος υπολογισμού των αποδοχών, η σύνδεση των αποδοχών με το διοικητικό βαθμό, τη φέρουσα ευθύνη και το επίπεδο εκπαίδευσης, η δικαιότερη και ορθολογικότερη κλιμάκωση των μισθολογικών κλιμακίων μέχρι τα 10 έτη και άμβλυνση των διαφορών μεταξύ υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών, η δημιουργία κινήτρων παραμονής, και η θεσμοθέτηση αμοιβής για την υπερωριακή εργασία των στρατιωτικών πέραν του πενθημέρου. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανέστης Τσουκαράκης, εξηγώντας σε δηλώσεις του τις διαφορές, τις αποδίδει κυρίως στον πολύ μεγαλύτερο αριθμό αξιωματικών σε σχέση με τα Σώματα Ασφαλείας και των ειδικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το στρατιωτικό προσωπικό. Γεγονός πάντως είναι ότι τα δυο τελευταία έτη οι απώλειες κυμαίνονται από πέντε έως και δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε ένστολο.

Γενικός ξεσηκωμός

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει τις προσεχείς ημέρες και φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο διαφορετικό από αυτό που υποβάλλουν επισήμως τα επιτελεία και οι εκπρόσωποι των ενστόλων, θα υπάρξει γενικός ξεσηκωμός. Χαρακτηριστική εξάλλου είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) με την οποία υπογραμμίζεται ότι για το μισθολόγιο έχουν θέσει «κόκκινη γραμμή» πίσω από την οποία δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που περιγράφεται και «το χρονικό των περικοπών και μειώσεων των αποδοχών» τους αναφέρουν:

«Με αφορμή το γεγονός των διαρροών σκοπίμων ή μη που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, σχετικά με επικείμενες μειώσεις στο ειδικό μισθολόγιο, μεταξύ των οποίων και των ενστόλων, της τάξεως του 20% και 30% και επειδή η μέχρι σήμερα πρακτική έχει δείξει ότι απ΄ αυτά που τεχνηέντως διαρρέουν τελικά υλοποιούνται αυτά που έχουν προαποφασισθεί (στο σύνολο τους είτε μέρος αυτών) έτσι ώστε «όλοι να είναι ευχαριστημένοι », διευκρινίζουμε τα παρακάτω:

Η επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και ενάμιση περίπου μήνα με σκοπό την επεξεργασία ενός νέου μισθολογίου για τους ενστόλους έχει καταλήξει σε μια κοινή πρόταση όλων των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι:

Α. Η αφετηρία του βασικού μισθού από το βαθμό του αστυφύλακα.
Β. Διατήρηση των μισθολογικών προαγωγών.
Γ. Διατήρηση του χρονοεπιδόματος.
Δ. Κατάργηση των επιδομάτων και θέσπιση δύο νέων (ειδικών συνθηκών και θέσης ευθύνης).

Η ανωτέρω πρόταση μας είναι πλήρως κοστολογημένη και κινείται τόσο στο πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, όσο και στα όρια του αντίστοιχου κονδυλίου της μισθοδοσίας μας που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 και πάντα προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού, της δικαιοσύνης και της λογικής. (...) Τα δύο προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και των οριζόντιων περικοπών έχουμε υποστεί απώλειες που αγγίζουν και το 40% των αποδοχών μας, με αποτέλεσμα το βιοτικό μας επίπεδο να υποχωρήσει δύο τουλάχιστον δεκαετίες, οι οικογένειές μας να είναι συνέχεια με το χαρτί και το μολύβι, ακόμα και τα μικρά παιδιά μας, που δεν είδαν φέτος τον Αι Βασίλη να περνάει από τα σπίτια μας. (...) Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα διάφορα χαράτσια που κληθήκαμε μέσα στο 2011 να καταβάλλουμε (...) είναι πασιφανές ότι οι οικονομικές μας ανοχές όχι μόνο έχουν εξαντληθεί, αλλά έχουν ξεπεραστεί προ πολλού. Γι΄αυτό και δηλώνουμε κατηγορηματικά με τον πλέον σαφέστατο τρόπο ότι δεν δεχόμαστε την απώλεια ούτε ενός ευρώ με το νέο μισθολόγιο. (...)

Μπορεί για την κυβέρνηση να μην υπάρχουν κόκκινες γραμμές (...) και να δείχνει παραδομένη στις ορέξεις των παλαιών και νέων δανειστών μας, εμείς όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευτούμε εφεξής την αξιοπρέπειά μας και εν τέλει την ίδια την επιβίωσή μας. Για μας κόκκινη γραμμή έχει σχηματιστεί από το αίμα των νεκρών συναδέλφων μας που έχουν πέσει στην εκτέλεση του καθήκοντος, χωρίς ουσιαστικά να έχει "ιδρώσει τ' αυτί κανενός" μέχρι σήμερα. Για μας κόκκινες γραμμές είναι οι συμπεριφορές των κυβερνώντων, που ενώ σβήνονται οι αντιστάσεις προς τους εξωτερικούς παράγοντες, δημιουργούνται διαρκώς όλο και πιο σφιχτοί βρόγχοι στις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις μας.

Δεν μπορούμε πλέον ν' αποδεχόμαστε με την απειλή της θανάτωσης μας στα τέλη κάθε τριμήνου τον οικονομικό, ηθικό και ψυχολογικό ακρωτηριασμό μας με τίμημα "τη σωτηρία δήθεν της πατρίδος μας" και τελικά να βρισκόμαστε κάθε φορά στο ίδιο σημείο απ΄ όπου ξεκινήσαμε την προηγούμενη. Μπροστά μας έχουμε μια δύσκολη μάχη, αντίστοιχη μ' αυτή του ασφαλιστικού πριν από ενάμισι χρόνο. (...) Γι΄ αυτό και σας καλούμε να βρίσκεστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί δυναμική απάντηση σε κάθε απόπειρα περαιτέρω μείωσης του πενιχρού εισοδήματος μας».
Twitter Bird Gadget