Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Περί βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία: «Να απαλύνουμε τις λέξεις»…


Άναψε η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης όταν ήρθε το θέμα για καθιέρωση ημέρας μνήμης των θυμάτων βουλγαρικής κατοχής, που έθεσαν πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού Σερρών. Δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν, λόγω των δυσμενών εξελίξεων και των κινητοποιήσεων σε «Μακεδονία» και «Αγγελιοφόρο», και όσα ακούστηκαν πέρασαν κυριολεκτικά στο ντούκου…

Ο Μ. Τρεμόπουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, που παλαιότερα στο νομαρχιακό συμβούλιο είχε κάνει δηλώσεις που έμειναν στην ιστορία (για τιμή στον Κεμάλ ή για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού), ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του. «Άμα αρχίσουμε και ανοίγουμε κιτάπια θα βρούμε πάρα πολλά» ενώ αναρωτήθηκε «Το θέμα είναι τι επιδιώκει κανείς» αφού «Κάποιοι έχουν κάνει τον πατριωτισμό επάγγελμα».

Ο Γ. Κούτρας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαρακτήρισε την πρόταση «πρόκληση εθνικιστική», ενώ έριξε ευθύνες για τα ιστορικά γεγονότα στον «ελληνικό καπιταλισμό». Προκάλεσε δε τη σφοδρή αντίδραση πολλών περιφερειακών συμβούλων και ιδίως του Αντιπεριφερειάρχη Ευθ. Φωτόπουλου, όταν χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πολυεθνική πόλη μέχρι το 1912 που έγινε ελληνική και κατέληξε σήμερα να είναι αμιγώς ελληνική». «Η εθνικιστική προσέγγιση που μιλά για βουλγαρική κατοχή είναι το πρόβλημα» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Πασχαλίδης του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ του πνεύματος αλήθειας και συμφιλίωσης στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της, ενώ ζήτησε μια «πιο μετριοπαθή διατύπωση» και «να απαλύνουμε τις λέξεις». Για παράδειγμα, «Η βουλγαρική κατοχή ξύνει πληγές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γ. Μωυσιάδης μίλησε με ένα παράδειγμα. «Όταν ένας γείτονας σκοτώνει έναν άλλον», είπε, «θα πρέπει οι συγγενείς του θανόντος να μην κάνουν μνημόσυνο; Αντίθετα, θα έπρεπε να δώσουν το παρών και οι συγγενείς του δράστη». Υπενθύμισε δε το παράδειγμα της Γερμανίας που εν είδει συγγνώμης δίνει το παρών στις αντιναζιστικές εκδηλώσεις.

Πηγή: Thonkfree

Twitter Bird Gadget