Αφού κατέρρευσε η ιδέα για την κατασκευή ενός φράκτη, οι Γάλλοι τώρα –κλιμακώνοντας τις τελευταίες εθνικιστικές κορώνες του Προέδρου Σαρκοζύ- προτείνουν ένα τεράστιο τείχος να χωρίζει την Ελλάδα απο την Τουρκία. Θα μπορούσε να είναι ένα τείχος τύπου ΗΠΑ-Μεξικού, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων (130 χλμ), δήλωσε ανώτατος γάλλος αξιωματούχος.
Ο Arno Klarsfeld, που διορίστηκε πρόσφατα από τον Sarkozy ως επικεφαλής του Γραφείου για την Μετανάστευση και την Ένταξη, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι το προτεινόμενο τείχος αποτελεί «κοινή λογική».
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Sarkozy έχει πλέον αντιμεταναστευτική ρητορική στην καμπάνια του εναντίον του σοσιαλιστή Hollande για τις προεδρικές εκλογές.
Ο Klarsfeld ισχυρίστηκε ότι εφόσον στα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας η «πόρτα είναι μισάνοιχτη», θα πρέπει να κλειστεί, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να ζήσουν σε σχετική ευημερία και να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποιος έρχεται στο έδαφός τους.
Ερωτηθείς να δώσει λεπτομέρειες για το πώς θα πρέπει να είναι αυτό το τείχος είπε: «Ένα τείχος κατασκευασμένο από σύρμα με συρματόπλεγμα. Ένα τείχος όπως στη Ρώμη, όπου χάρη στο τείχος, η ειρήνη διήρκησε για αιώνες».
Ο Klarsfeld προφανώς αναφερόταν στα τείχη του Αυρηλίου, που χτίστηκαν μεταξύ του 271 και 275 μ.Χ. στην πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Αυτοκράτορες ως αντίδραση στις βαρβαρικές εισβολές του 270.
Πρόσφατα οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την επιθυμία τους να χτίσουν «φράχτη» στην περιοχή με χρήματα της ΕΕ. Ωστόσο ο αρχικός ενθουσιασμός που εκφράσθηκε και από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτης Χρήστο Παπουτσή υποχώρησε, όταν η Επιτροπή απέρριψε την ιδέα, θεωρώντας τα τείχη και τους φράχτες ως «προσωρινά μέτρα», για τα οποία δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων.
Επίσης η Επιτροπή τόνισε πρόσφατα ότι ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει μειωθεί από τους 2.000 στους 500 εβδομαδιαίως.
Οι ευρωπαίοι κατηγορούν την Αθήνα ότι δεν πράττει τα αναγκαία προκειμένου να τακτοποιηθεί το θέμα των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με την πρόσφατη ρητορική του Νικολά Σαρκοζύ δε, η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται ούτε με τα ελάχιστα πρότυπα στη διαχείριση των αιτούντων ασύλου, και ως εκ τούτου, οι λαθρομετανάστες που φθάνουν στη Δύση δεν μπορούν να σταλούν πίσω στη χώρα υποδοχής, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όμως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη μια πλευρά των συνόρων. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit, τόνισε ότι είναι πιο λογικό η ΕΕ να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Τουρκία, προκειμένου η τελευταία να φροντίσει καλύτερα τα σύνορά της.
Το 1993, η Ισπανία έχτισε φράχτη 8.4χλμ και ύψους 3 μέτρων με συρματοπλέγματα στον συνοριακό θύλακα Θέουτα με το Μαρόκο, χωρίς χρήματα της ΕΕ. Ωστόσο σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, είναι αβέβαιο εάν μπορεί να το στηρίξει μόνη της η Ελλάδα.