Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Economist: «Βγάλτε την Ελλάδα από το ευρώ»


Σε δημοσίευμα με τον προκλητικό τίτλο «Βγάλτε την Ελλάδα από εκεί», o Economist επικαλείται τις εκτιμήσεις αναλυτών της Citi, που υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες αποχώρησης της... Ελλάδας από το ευρώ έχουν αυξηθεί στο 50% για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ προβλέπουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση, οι επιπτώσεις θα είναι μέτριας δυναμικής.

Σύμφωνα με τον Economist, η έκθεση της Ελλάδας σε ευρωπαϊκά οικονομικά ινστιτούτα ήταν πάντοτε μικρή, δεδομένου και του μεγέθους της χώρας. Οι τράπεζες εργάζονται πυρετωδώς για να περιορίσουν την έκθεσή τους και σε συνεργασία με την ΕΚΤ, επιδιώκουν να μειώσουν τις συνέπειες μιας ελληνικής κατάρρευσης.

Πρόσφατο έγγραφο δείχνει ότι το κόστος εγκατάλειψης της ευρωζώνης έχει μειωθεί.

Για την υπόλοιπη Ευρώπη, μια επιστροφή στη δραχμή θα ήταν επικίνδυνη, καθώς θα προκαλούσε προβλήματα στις τράπεζες και αύξηση των επιτοκίων σε Πορτογαλία και Ιταλία. Αλλά με τον καιρό, τα πράγματα αλλάζουν.

Από τη στιγμή που η Ελλάδα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, η μοίρα της θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στις αγορές ομολόγων άλλων κρατών. Όσο οι μεταρρυθμίσεις σε Ιταλία και Ισπανία συνεχίζονται, οι διαφορές της Ελλάδας και των υπολοίπων θα γίνονται πιο καθαρές.

Τους επόμενους μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με λίγη τύχη, θα συμφωνήσουν οριστικά στη διαδικασία ενίσχυσης των ταμείων διάσωσης. Κι αυτό θα κάνει μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη λιγότερο τρομακτική για τα άλλα κράτη-μέλη.

Χάος στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα πάλι, η αποχώρηση δεν θα λειτουργήσει καλά. Μια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος θα έκανε τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, αλλά μεσοπρόθεσμα, το χάος που θα επικρατούσε θα περιόριζε ή και θα εξαφάνιζε τα όποια οφέλη της φθηνότερης ισοτιμίας.

Με δεδομένες και τις δημοσιονομικές δυσκολίες, τα κεφάλαια και το εργατικό δυναμικό θα εγκατέλειπαν τη χώρα, εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυστηρούς κανόνες ελέγχου του κεφαλαίου και συνοριακών ελέγχων. Η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε ένα αποτυχημένο κράτος, σε ένα πολιτικό και οικονομικό ναυάγιο.

Ωστόσο, ένα ερώτημα δεν έχει ακόμη απαντηθεί: η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα έπειθε τις αγορές ότι η χώρα είναι ειδική περίπτωση ή θα άνοιγε το δρόμο για την έξοδο και άλλων κρατών-μελών από το ενιαίο νόμισμα;

«Εκπλήσσομαι με το πόσο πιθανή φαντάζει μια αποχώρηση τώρα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η ευρωζώνη θα βρει έναν τρόπο να το αποφύγει. Οι απρόβλεπτες συνέπειες μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες», καταλήγει το δημοσίευμα.
Twitter Bird Gadget