Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Αγοράσαμε άρματα χωρίς πυρομαχικά


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ... ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ
Εξετάζονται λύσεις αγοράς πυρομαχικών από την Ολλανδία για κάλυψη τουλάχιστον μερικών αναγκών του ΓΕΣ

Μόλις την περασμένη βδομάδα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών ενέκρινε την αγορά βλημάτων συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ

Παγκόσμια πρωτοτυπία: Η Ελλάδα το 2002 αγόρασε... 352 άρματα χωρίς πυρομαχικά!.. Και δέκα χρόνια τώρα παλεύει να αποκτήσει τα πρώτα βλήματα με απευθείας ανάθεση, χωρίς να έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία για συμπαραγωγή στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα... Και αφού τα χρόνια περνάνε και τα άρματα παραμένουν κουφάρια στις μονάδες, στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών μεταθέτοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για το έγκλημα.

Μόλις την περασμένη βδομάδα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών ενέκρινε την αγορά 10.762 βλημάτων από την Ολλανδία, 3.000 βλημάτων από το Ισραήλ και 4.392 βλημάτων από τη Γερμανία συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την απολύτως αναγκαία ποσότητα πυρομαχικών για τη διεξαγωγή ενός πολέμου 4,5 ημερών!..

Η απόρρητη κατάθεση του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Ζιαζιά στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής λακωνική αλλά άκρως αποκαλυπτική που τσακίζει κόκαλα: «Όταν πήραμε 352 άρματα ήταν πακέτο και τα πυρομαχικά. Κάποια στιγμή διαχωρίστηκε η δαπάνη των αρμάτων από αυτή των πυρομαχικών. Εμείς, ως στρατιώτες, δεν γνωρίζουμε για πιο λόγο. Εμείς τα ελάχιστα βλήματα που μπορούμε να απαιτήσουμε επιχειρησιακά είναι 19.000, εκ των οποίων έχουμε μόνο 4.500 που τα αγοράσαμε όταν παραλάβαμε τα άρματα».

ΑΝΑΓΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, ενώ τονίστηκε απ' όλες τις πλευρές η ανάγκη συμπαραγωγής των συγκεκριμένων πυρομαχικών από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ωστόσο δεν φωτίστηκαν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι της δεκαετούς κοροϊδίας για το πρόγραμμα των πυρομαχικών αρμάτων 120 χιλιοστών. Το χρονικό της κοροϊδίας έχει ως εξής:

Η πρώτη προσπάθεια του ΓΕΣ να αποκτήσει πυρομαχικά για τα άρματα που είχε ήδη παραγγείλει ήταν στα μέσα του 2003 μέσω διεξαγωγής διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού διαθέτοντας γι' αυτό το σκοπό πίστωση 130 περίπου εκατ. ευρώ και με υποχρεωτική συμπαραγωγή με την ελληνική πολεμική βιομηχανία ΠΥΡΚΑΛ & ΕΒΟ.
Τον Ιανουάριο του 2005 το ΓΕΣ επανέλαβε την προσπάθειά του και ο τότε υπουργός Σπ. Σπηλιωτόπουλος αποφάσισε η προμήθεια να γίνει με τη διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού από πρεπιλεγμένες εταιρείες που όφειλαν να ικανοποιούν ορισμένα επιχειρησιακά και εμπορικά κριτήρια.
Με τη διαδικασία αυτή προεπελέγησαν οι εταιρείες ΑΤΚ (ΗΠΑ), RWE (Γερμανία) & ΙΜΙ (Ισραήλ).
Η έγκριση της προμήθειας των πυρομαχικών 120 χιλ. τελικά έγινε τον Ιανουάριο του 2008 με πίστωση ύψους περίπου 395,5 εκατ. ευρώ. Η έγκριση αφορούσε προμήθεια 84.720 πυρομαχικών μάχης (επιχειρήσεων) & 14.647 πυρομαχικά ασκήσεων.
Εκτός όμως αυτών των ποσοτήτων η έγκριση αφορούσε και προμήθεια 22.500 έτοιμων πυρομαχικών (20.000 μάχης & 2.500 ασκήσεων) ως ενδιάμεση λύση (χωρίς συμπαραγωγή).
Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε με απόφαση του ΚΥΣΕΑ το Φεβρουάριο του 2008 η αγορά της κύριας προμήθειας (84.720 & 14.647) με διακρατική συμφωνία από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Τον Οκτώβριο του 2010 με νέα απόφαση του υπουργείου Άμυνας και του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε η άμεση αγορά 15.000 συνολικά πυρομαχικών από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και η διεξαγωγή σε επόμενη χρονικά φάση διεθνούς διαγωνισμού με συμπαραγωγή με τα ΕΑΣ. Αλλά ούτε και αυτή η απόφαση υλοποιήθηκε.

Ποια είναι η πραγματικότητα

1. Το ΓΕΣ έχει άρματα αλλά όχι πυρομαχικά και στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα έχει πριν περάσουν τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια έτοιμα πυρομαχικά αποθέματος, δηλαδή, για πυρομαχικά χωρίς συμπαραγωγή και με μικρότερη επιχειρησιακή δυναμικότητα και τέσσερα-πέντε χρόνια για πυρομαχικά συμπαραγωγής.

2. Τα ΕΑΣ δεν πρόκειται να έχουν εργασία από την παραγωγή των πυρομαχικών 120 χιλ. αν αυτά αγοραστούν έτοιμα ως αποθέματα.

3. Τα ΕΑΣ δεν πρόκειται να έχουν εργασία από συμπαραγωγή για τα επόμενα πέντε χρόνια... Ωστόσο, όμως, υπάρχουν και οι «αισιόδοξοι» που υποστηρίζουν ότι τώρα πλησιάζει η υλοποίηση του προγράμματος, καθώς το συσχετίζουν με την επιδίωξη ιδιωτικοποίησης των ΕΑΣ. Ποιοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ; Η ΑΤΚ, η ΙΜΙ και η RWE. Δηλαδή, οι ίδιες οι εταιρείες - «μνηστήρες» που είχαν προεπιλεγεί στο διαγωνισμό του 2005.

πηγη:(ΗΜΕΡΗΣΙΑ 04/02/2012 – ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ)
Twitter Bird Gadget