Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Απαγωγή Μυλωνά: Αναβιώνει το θρίλερ



Απαγωγή Μυλωνά: Αναβιώνει το θρίλερ : Τις  εφιαλτικές στιγμές που έζησε για δεκατρείς ημέρες στα χέρια των  απαγωγέων του καλείται να ξεδιπλώσει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου  Βιομηχάνων
Τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε για δεκατρείς ημέρες στα χέρια των απαγωγέων του καλείται να ξεδιπλώσει ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Μυλωνάς.

Αν και ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος της απαγωγής Βασίλης Παλαιοκώστας εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος, στις 14 Φεβρουαρίου αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο της Θεσσαλονίκης η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση που τον Ιούνιο του 2008 συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι φερόμενοι ως συνεργάτες του διαβόητου δραπέτη, οι αντιεξουσιαστές Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και Πολύκαρπος Γεωργιάδης, καθώς και οι Ασημάκης Λαζαρίδης και Γιώργος Χαραλαμπίδης. Ολοι κατηγορούνται ότι υπό την καθοδήγηση του αρχηγού Βασίλη Παλαιοκώστα απήγαγαν τον γνωστό βιομήχανο και τον κρατούσαν όμηρο σε μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του. Τελικά, αφού πήραν το αστρονομικό ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του, τους οποίους πίστευε ότι δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη ανέφερε στην «Espresso της Κυριακής»: «Στη δίκη που ξεκινά χωρίς την παρουσία του Βασίλη Παλαιοκώστα θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι ο εντολέας μου δεν είχε απολύτως καμία σχέση με την απαγωγή. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους δικαστές και να μειώσουμε την αρχική ποινή».
ΒΑΡΙΕΣ ΠΟΙΝΕΣ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου τον Φεβρουάριο του 2010 διεξήχθη η δίκη, οι δικαστές έκριναν ενόχους τον Βασίλη Παλιοκώστα και τους συνεργούς του για την υπόθεση της απαγωγής του Γιώργου Μυλωνά.

- Στον καταζητούμενο δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και εννέα μηνών για τις πλημμεεληματικές πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν, αφού για τα κακουργήματα θα δικαστεί εφόσον συλληφθεί.

- Σε είκοσι δύο χρόνια και τρεις μήνες καταδικάστηκαν οι Πολύκαρπος Γεωργιάδης και Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τους είχε αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

- Σε δεκατρία χρόνια και δύο μήνες καταδικάστηκε ο Ασημάκης Λαζαρίδης από την Κρήτη, στον οποίο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

- Ποινή κάθειρξης δεκατριών ετών και έξι μηνών επιβλήθηκε στον Γιώργο Χαραλαμπίδη, ο οποίος εμπλεκόταν ως απλός συνεργός στην απαγωγή. Οι γονείς και η αδελφή τού ενός εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε δεκατρείς μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ ακόμη δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι.
ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι δύο αντιεξουσιαστές Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και Πολύκαρπος Γεργιάδης αρνήθηκαν κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, καθώς και κάθε εμπλοκή τους στις ληστείες σε τράπεζες που τους προσάπτονταν, αποδίδοντας την ανάμειξή τους στη γνωριμία τους με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, με τον οποίο δήλωσαν αλληλέγγυοι λόγω των ιδεολογικοπολιτικών πιστεύω τους.

Οπως είχαν ισχυριστεί στους δικαστές, βοηθούσαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα σε διάφορες υποχρεώσεις και ανάγκες του, τις οποίες ίδιος δεν μπορούσε να τακτοποιήσει επειδή ήταν καταδιωκόμενος. Τέτοιες ήταν η αγορά και η μεταφορά βασικών ειδών διατροφής, η πληρωμή των κοινοχρήστων, η ενοικίαση ταινιών. Επιπλέον, ο Γεωργιάδης ήταν αυτός που νοίκιασε το «κρησφύγετο» της Σουρωτής, όπου κρατούσαν τον Γιώργο Μυλωνά κατά τη διάρκεια της ομηρείας του.

Την ίδια «γραμμή» αναμένεται να ακολουθήσουν και στις 14 Φεβρουαρίου, όταν κληθούν από την έδρα να απολογηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Ωστόσο, εντελώς αντίθετη στάση είχε κρατήσει ο Κρητικός Ασημάκης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε παραδεχτεί τις πράξεις που του καταλογίζονταν από τις διωκτικές αρχές. Ο κατηγορούμενος είχε παραδεχτεί τη συμμετοχή του στην απαγωγή και είχε αναφερθεί στη γνωριμία του με τον Παλαιοκώστα στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

«Μυλωνά, καλώς ήρθες, φεύγουμε»
Στις 10.30 το βράδυ της 9ης Ιουνίου του 2008, τρεις πάνοπλοι κουκουλοφόροι, οι δύο οπλισμένοι με πιστόλια και ο τρίτος με αυτόματο όπλο, που ήταν κρυμμένοι στο πάρκινγκ της μονοκατοικίας του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μόλις είδαν το πολυτελές αυτοκίνητό του να φτάνει, πετάχτηκαν μπροστά του και το ακινητοποίησαν.

Με την απειλή των όπλων έβγαλαν έξω τον Γιώργο Μυλωνά και τη σύζυγό του Νέλλη. Το ζευγάρι είχε πάει για φαγητό και, μάλιστα, ο βιομήχανος είχε πει μία ώρα νωρίτερα στον σωματοφύλακά του να φύγει. Με γρήγορες κινήσεις οι κακοποιοί έβαλαν τον επιχειρηματία στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του και διέφυγαν, ενώ άφησαν τη σύζυγό του ελεύθερη.

Η Νέλλη Μυλωνά, αν και σε κατάσταση σοκ, ενημέρωσε άμεσα την Αστυνομία, άνδρες της οποίας μετέβησαν στο σπίτι της. Οπως ανέφερε η σύζυγος του επιχειρηματία στους αστυνομικούς, οι δράστες μόλις άνοιξαν το αυτοκίνητο είπαν: «Μυλωνά, καλώς ήρθες, φεύγουμε». Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν έρευνες και λίγη ώρα αργότερα η Μερσεντές του Γιώργου Μυλωνά εντοπίστηκε περίπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του, σε πάρκινγκ γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, έπειτα από τηλεφώνημα των ίδιων των δραστών στη σύζυγο του επιχειρηματία.

Από εκείνη τη στιγμή η Νέλλη Μυλωνά ξεκίνησε έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, οι οποίοι ζητούσαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αφήσουν ελεύθερο τον σύζυγό της. Τελικά, ύστερα από δεκατρείς ημέρες διαπραγματεύσεων η κυρία Μυλωνά έβαλε σε έναν σάκο 13 εκατομμύρια ευρώ και τα άφησε σε σημείο που της υπέδειξαν οι απαγωγείς. Λίγες ώρες αργότερα ο βιομήχανος επέστρεψε στο σπίτι του.
Ο υπερκοριός της ΕΥΠ και το κρησφύγετο στη Σουρωτή
Οι αστυνομικές αρχές με τη βοήθεια του σούπερ κοριού υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων της ΕΥΠ, αλλά και παρακολουθώντας την προκλητική ζωή που έκαναν οι δράστες της απαγωγής, κατάφεραν δύο μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2008, να φτάσουν στα ίχνη τους. Επειτα από έφοδο σε μονοκατοικία στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, οι αστυνομικοί ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και του πέρασαν χειροπέδες.

Ακόμη, στη μεζονέτα όπου κρατήθηκε όμηρος ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς και η οποία στη συνέχεια μετατράπηκε σε «αρχηγείο» των απαγωγέων, οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν ένα μπαζούκας, διάφορα όπλα μεταξύ των οποίων πέντε Καλάζνικοφ, περισσότερες από 3.700 σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων, δύο αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς καθώς επίσης ασύρματους, κάμερες, στολές αστυνομικών και πυροσβεστών, τις οποίες οι κακοποιοί χρησιμοποιούσαν για τις μεταμφιέσεις τους, αλλά και ορισμένα από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα που πήραν ως λύτρα για την απελευθέρωση του Γ. Μυλωνά. Συνολικά στο οίκημα, αλλά και θαμμένα σε κοντινή κρυψώνα βρέθηκαν 1,5 εκατ. ευρώ από τα λύτρα που παρέδωσε η οικογένεια Μυλωνά στους απαγωγείς.

Τη μεζονέτα επισκέφθηκαν τις επόμενες ημέρες και ο Γιώργος Μυλωνάς μαζί με τη σύζυγό του. Ο κ. Μυλωνάς βρέθηκε στο σημείο προκειμένου να αναγνωρίσει τον χώρο όπου κρατήθηκε όμηρος για δεκατρείς ημέρες, και η σύζυγός του, όπως δήλωσε, προκειμένου να μπορέσει να αντιληφθεί τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατήθηκε όμηρος.
«Μη μου κρατάς κακία. Σε επέλεξα μεταξύ δύο - τριών, γιατί μπορούσες να δώσεις πιο γρήγορα τα λεφτά»
Ο επιχειρηματίας Γιώργος Μυλωνάς πήγε στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς ήθελε να δει από κοντά τον άνθρωπο που οργάνωσε την απαγωγή του και να τον ρωτήσει: «Γιατί διάλεξες εμένα; Συνειδητοποίησες το κακό που έκανες στην οικογένειά μου, ότι τα λεφτά που πήρες ήταν πολλά και δεν μπορούσαν να συγκεντρωθούν;».

Τότε ο διαβόητος κακοποιός του απάντησε: «Μη μου κρατάς κακία. Σε επέλεξα μεταξύ δύο - τριών, γιατί μπορούσες να δώσεις πιο γρήγορα τα λεφτά, δεν θα είχες πρόβλημα».

Την παραπάνω συνομιλία αποκάλυψε ο ίδιος ο βιομήχανος σε τοπική εφημερίδα προσθέτοντας: «Δεν τους κρατάω καμία κακία, αλλά θεωρώ ότι έγινε ένα έγκλημα και οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν».

Ο βιομήχανος ήταν αποκαλυπτικός και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όταν ρωτήθηκε από την έδρα αν ο Παλαιοκώστας του φέρθηκε ανθρώπινα: «Μου είπε να μην ανησυχώ, είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες των απαγωγών, έπειτα από εμάς δεν πρόκειται να σε πειράξει κανείς» απάντησε πως του είπε ο περιβόητος δραπέτης.

Ο κ. Μυλωνάς εκτός του Παλαιοκώστα αναγνώρισε ανεπιφύλακτα ως δράστη της απαγωγής τον κατηγορούμενο Ασημάκη Λαζαρίδη, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως ένας από τους απαγωγείς ήταν και ο Πολύκαρπος Γεωργιάδης. Ωστόσο, είχε έντονες αμφιβολίες για την αναγνώριση του κατηγορούμενου Βαγγέλη Χρυσοχοΐδη: «Δεν μπορώ να κατηγορήσω χωρίς στοιχεία κανέναν» είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα αγνοούνται τα 5,8 από τα 13 εκατομμύρια ευρώ που κατέβαλε στους απαγωγείς η οικογένεια του θύματος.
Twitter Bird Gadget