Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Αυξάνεται 3 μήνες η θητεία



Ο επιπλέον χρόνος θα αφορά όσους καταταγούν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μετά

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας θα ανακοινώσει τις προσεχείς ημέρες, εντός Ιανουαρίου, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η εισήγηση των στρατιωτικών είναι για... 3 μήνες επιπλέον θητεία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με 12 μήνες για τον Στρατό και 15 για Ναυτικό και Αεροπορία. Ωστόσο, είναι πιθανόν η διάρκεια της θητείας να προσδιοριστεί επακριβώς σε δεύτερη φάση και μετά από διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα και τις νεολαίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι υπηρετούν κατά την περίοδο που ανακοινωθεί η απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας δεν θα θιγούν. Ο επιπλέον χρόνος θα αφορά όσους καταταγούν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης και μετά.

Οι αναβολές

Επίσης, δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί αν η επέκταση της παραμονής των οπλιτών στο Στράτευμα θα συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές στο σύστημα στράτευσης, όπως περιορισμούς στις αναβολές και υποχρεωτική κατάταξη κοντά στην αποφοίτηση από το Λύκειο ή τις προπτυχιακές σπουδές.

Κάτι που εισηγούνται στρατιωτικοί στην πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της ανυποταξίας (περίπου 30.000 είναι οι ανυπότακτοι εξωτερικού και εσωτερικού) και των παράνομων απαλλαγών, αλλά βλέπουν θετικά και πολιτικές νεολαίες με την προϋπόθεση βέβαια να δίδεται κάποιου είδους «μπόνους» (π.χ. μικρότερη θητεία).

Ο κύβος για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας ερρίφθη μετά και την τελευταία συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο Πεντάγωνο, λίγο πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, στην οποία όλοι σχεδόν οι βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης αφού προηγουμένως άκουσαν από τη στρατιωτική ηγεσία τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Φαίνεται ότι η εκπροσώπηση και των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας διευκολύνει στη λήψη της απόφασης, αρκεί βέβαια να υλοποιηθεί και από την παρούσα κυβέρνηση.

Να σημειωθεί πως αύξηση της θητείας είχε προαναγγείλει και ο τέως υπουργός κ. Πάνος Μπεγλίτης, αλλά οι πολιτικές εξελίξεις του Νοεμβρίου τον πρόφτασαν.

Οι στρατιωτικοί κρίνουν επιβεβλημένη την αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, να διαμορφωθεί δηλαδή στους 12 μήνες για τον Στρατό και στους 15 μήνες για Ναυτικό και Αεροπορία, καθώς ο περιορισμένος αριθμός απόδοσης των ΕΣΣΟ λόγω της υπογεννητικότητας, η αναστολή των προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών και η συντήρηση ενός μεγάλου αριθμού μονάδων προκαλούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Στρατεύματος, με την επάνδρωση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και 30%. Η πρόταση των επιτελών έχει ήδη παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Για να είναι αποτελεσματική πάντως η όποια αύξηση της θητείας θα πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές ουσίας στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει και όσες έγιναν αποφασίστηκαν στο... πόδι.

ΠΟΙΟΙ «ΕΣΒΗΣΑΝ» ΜΗΝΕΣ

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Παραμονές εκλογών του 2000 ανακοίνωσε σταδιακή μείωση της θητείας, 2 μήνες για κάθε χρόνο από το 2001 και μετά, έως ότου φθάσει στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς.

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Σε προεκλογική περίοδο εξομοίωσε τη θητεία κάνοντάς την 12 μήνες και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ Παραμονές εκλογών του 2009 μείωσε τη θητεία για τον Στρατό Ξηράς στους 9 μήνες, έχοντας προηγουμένως αυξήσει σε 40.000 τον αριθμό των εν δυνάμει επαγγελματιών οπλιτών. Προσλήψεις ωστόσο δεν έγιναν...

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Επί υπουργίας του αποφασίστηκε θητεία 9 μηνών για όσους σμηνίτες και ναύτες υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και πλοία.
Twitter Bird Gadget