Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Siemens- Ελληνικό Δημόσιο Round 3!

Σε συμφωνία φαίνονται να καταλήγουν οι (εξωδικαστικές όπως αποδείχθηκε) διαπραγματεύσεις μεταξύ της γερμανικής εταιρίας που κατάφερε να διασύρει διεθνώς τους Έλληνες πολιτικούς και του Ελληνικού Δημοσίου.
Το γραφείο του υπουργού οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται να επισκέφθηκε την Παρασκευή το πρωί ο αντιπρόεδρος της Siemens παγκοσμίως κ. Πίτερ Σόλμεσεν, ο οποίος έχει και την εξουσιοδότηση να "τελειώσει" το θέμα εκτός των δικαστικών Ελληνικών αιθουσών. Με τη συνοδεία των Π. Ξυνή (επικεφαλής) και Ρ. Σικέλη (εποπτεύοντα του τμήματος διαφάνειας για την Ελλάδα) της Siemens Ελλάς ξεκίνησε και η τρίτη προσπάθεια για την επίλυση του πολυσυζητημένου θέματος...
Από ελληνικής πλευράς και με την παρουσία του νομικού συνεργάτη του κ. Βενιζέλου εκφράστηκε για ακόμη μια φορά η έντονη επιθυμία του συνόλου των βουλευτών να τελειώσει το θέμα με το σκάνδαλο που ταλαιπωρεί τη χώρα από το 2006 (!) ενώ και από την πλευρά Σόλμεσεν διατυπώθηκε η επιθυμία για επίλυση του ζητήματος χωρίς την προσφυγή στη δικαιοσύνη και τη μονομερή επιβολή προστίμων. Επίσης δόθηκαν διαβεβαιώσεις για τις προθέσεις της εταιρίας για συνέχιση των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πνεύμα της διμερούς καλής συνεργασίας. Η συνάντηση όπως επισημαίνεται από τους αρμόδιους, έγινε σε καλό κλίμα.
Και οι δυο πλευρές επισήμαναν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες που αφορούν έργα υποδομών (σηματοδότηση 7 σταθμών του Μετρό ύψους 45 εκατ. ευρώ), για τα οποία έχουν δώσει το πράσινο φως και το Ελεγκτικό Συνέδριο, και ο υπουργός υποδομών κ. Μάκης Βορίδης.
Οι δυο πλευρές θα προχωρήσουν άμεσα στη σύνταξη και υπογραφή κειμένου συνεργασίας με το οποίο η μεν εταιρία αναλαμβάνει την καταβολή αποζημίωσης στη χώρα για ηθική βλάβη, ενώ η χώρα θα επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη της στην εταιρία και την επιθυμία να υπάρξουν και νέες επενδύσεις στη χώρα...(ναι, καλά διαβάσατε...). Το κείμενο από πλεύράς Ελλάδας θα πρέπει να κυρωθεί από πλειοψηφία στη Βουλή- πράγμα πιθανό καθώς και ο κ. Παπαδήμος αλλά και η μεγαλύτερη κομματική τη λύση αυτή ως την καλύτερη- ενώ από πλευράς εταιρίας η κύρωση θα γίνει από τη συνέλευση των μετόχων.
Η συνάντηση διήρκεσε συνολικά 2 ώρες και παρά το ότι διαψεύδεται από τους μετέχοντες η οποιαδήποτε αναφορά σε ποσά, τα 150- 200 εκατ. ευρώ που είχαν ακουστεί παλαιότερα δε φαίνονται εκτός πραγματικότητας, ενώ η αποζημίωση θα συνοδεύεται από μια γενναία επένδυση της εταιρίας στη χώρα μας. Ο κ. Σόμελσεν αναχώρησε αυθημερόν για το Μόναχο.
Οι συζητήσεις είχαν αρχίσει τον περασμένο Φεβρουάριο με την επέμβαση Παπανδρέου- Μέρκελ και τις συζητήσεις συντόνισε ομάδα νομικών με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη, πάλι με συνάντηση με τον κ. Σόμελσεν στη Γερμανία τότε. Είχαν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις μετά από επέμβαση του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης με την επιβολή προστίμου. Μετά την παραίτηση Παμπούκη τις διαπραγματεύσεις ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όπου λόγω αλλαγής της κυβέρνησης ούτε αυτή τη φορά ευοδώθηκαν..
Ας ελπίσουμε η τρίτη να είναι και η τελευταία...

by EAGLE
Twitter Bird Gadget