! |
| |
Η ακύρωση της πώλησης θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο τομέα των δυνατοτήτων real-time αναγνώρισης της τουρκικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, αλλά και στο μέτωπο του Κουρδιστάν, καθώς είχε τον χαρακτηρισμό "κατεπείγουσας" από την τουρκική Αεροπορία. Θα το χρησιμοποιούσαν τόσο τα μαχητικά F-4 2020 Terminator που έχουν εκσυγχρονιστεί από το Ισραήλ, όσο και τα F-16 της ΤΗΚ.
Το σύστημα είναι αντίστοιχο του ελληνικού DB-110 της Goodrich το οποίο όμως ήδη έχει ρπομηθευτεί και χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία και το οποίο όπως φαίνεται τουλάχιστον για 18 μήνες ακόμα θα μονοπωλεί την εναέρια αναγνώριση στο Αιγαίο.
Το ισραηλινό σύστημα των Ιsrael Aerospace Industries – Elta, είχε επιλεγεί από την τουρκική Αεροπορία έναντι συμβολαίου 108 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε υπογραφεί το 2009. Το συμβόλαιο αφορούσε την προμήθεια του συστήματος φωτοαναγνώρισης μακράς ακτίνας LOROP Condor II από την Elbit Systems Elop, και την προμήθεια του Ραντάρ Συνθετικής Απεικόνισης (SAR) από την Israel Aerospace Industries – Elta. Οι δύο εταιρείες θα ήταν υποκατασκευαστές, καθώς κύριος ανάδοχος από τουρκικής πλευράς ήταν η Aselsan.
Χθες το απόγευμα και ενώ είχε ετοιμαστεί η πρώτη συλλογή που θα όδευε προς συναρμολόγηση στην Τουρκία, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, ενημέρωσε τις δύο ισραηλινές εταιρείες ότι οι άδειές τους για εξαγωγή των συστημάτων στην Τουρκία "έχουν ανακληθεί". Είναι το τέταρτο κατά σειρά οπλικό σύστημα το οποίο είτε ακυρώνεται η πώλησή του είτε παύει η υποστήριξή του, μετά το F-4 2020, τα UAV Heron και τα άρματα μάχης Μ60 Sabra.
Σε μία παράλληλη εξέλιξη που δείχνει σε ποιο σημείο έχουν φτάσει οι κακές σχέσεις των δύο χωρών, ενεργοποιήθηκε "κόκκινη γραμμή" μεταξύ Τελ-Αβίβ και του αρχηγείου της τουρκικής Αεροπορίας, ανάλογη με αυτή που υπάρχει μεταξύ Λάρισας και Εσκί Σεχίρ για να αποφευχθούν καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν τις δύο χώρας στην σύγκρουση όπως παραλίγο να συμβεί τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν τουλάχιστον δύο φορές ισραηλινά F-15 έθεσαν στο στόχαστρό τους τουρκικά F-16.
Πηγή: Defencenet.gr