Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Νεα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας!

Ρωσία: Δυσαρέσκεια για τον Πούτιν, ανησυχία για νοθεία στις εκλογές
Η απογοήτευση του λαού αιτία για την άνοδο των Κομμουνιστών
Ρωσία: Δυσαρέσκεια για τον Πούτιν, ανησυχία για νοθεία στις εκλογές

Πριν από μόλις 20 χρόνια, η πορεία τους προς το χρονοντούλαπο της Ιστορίας έμοιαζε προδιαγεγραμμένη. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής όμως, το ρωσικό Κομμουνιστικό Κόμμα προέλκυσε φοιτητές, διανοούμενους, ακόμη και ορισμένους επιχειρηματίες και δημιούργησε μια ισχυρή αντιπολίτευση απέναντι στο κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν το οποίο συγκέντρωσε ποσοστό 49,93% - σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).

Για τους περισσότερους Ρώσους το κομμουνιστικό κόμμα (CPRF) του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ξυπνάει αναμνήσεις παρασημοφορημένων βετεράνων πολέμου και καταπίεσης, όμως την Κυριακή κατάφερε να διπλασιάσει το εκλογικό του ποσοστό, σε σχεδόν 20%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Παρόλα αυτά, αυτή η αλλαγή «πλεύσης» των ρώσων πολιτών δεν προοιωνίζει τόσο την άμεση ανέλιξή του στην εξουσία, όσο αποκαλύπτει την κούραση και την απογοήτευση των πολιτών από το καθεστώς που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 11 χρόνια ο νυν πρωθυπουργός - και όπως όλα δείχνουν και μελλοντικός πρόεδρος- Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απηυδισμένοι από την σχεδόν ανεξέλεγκτη διαφθορά και το ολοένα και μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων πολλοί Ρώσοι βλέπουν τους κομμουνιστές να αντιπροσωπεύουν τη μοναδική αξιόπιστη αντιπολίτευση στο κυβερνών κόμμα. Παρόλο τον αναβρασμό της δεκαετίας του 1990 και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, η κομμουνιστική παράταξη διατήρησε την ισχυρή του πανεθνική οργάνωση, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλο πλεονέκτημα δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα κλασικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές επωφελήθηκαν παραδόξως από τις ψήφους ορισμένων φιλο-Δυτικών φιλελεύθερων, οι οποίοι θέλοντας να ψηφίσουν με τρόπο που να εξασφαλίσει μια ισχυρή αντιπολίτευση, θεώρησαν ότι τα μικρά κόμματα, όπως το Γιαμπλόκο του οικονομολόγου Γκριγκόρι Γιαμπλίνσκι, δύσκολα θα συγκέντρωναν το απαιτούμενο 7% για να μπουν στο κοινοβούλιο και έτσι για να δημιουργήσουν έναν όσο το δυνατόν πιο δυνατό αντίλογο στράφηκαν στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κόμματος.

«Το Κομμουνιστικό είναι το μόνο πραγματικό κόμμα στη Ρωσία. Το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας είναι μια κοροϊδία και ο περισσότερος κόσμος το γνωρίζει», δήλωσε ένας Δυτικός τραπεζίτης στη Μόσχα.

Το γεγονός ότι το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας μοιάζει να αποτελεί απλώς ένα όχημα για την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία, φαίνεται να είναι και ένας από τους λόγους που υπέστη σημαντικό εκλογικό πλήγμα καθώς από το 64% των ψήφων που είχε συγκεντρώσει το 2007, στις κοινοβουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής έπεσε στο 49,5%.

Μέρος του χαμένου ποσοστού όμως οφείλεται και στους εθνικιστές, οι οποίοι νιώθουν προδομένοι από τον Πούτιν για το γεγονός ότι επιτρέπει την εισαγωγή ξένου εργατικού δυναμικού στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, το εθνικιστικό κόμμα LDPR με ηγέτη τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι αναμένεται και αυτό να αυξήσει την εκπροσώπησή του στη Δούμα, μαζί με τους κομμουνιστές. Παρόλα αυτά, τα εθνικιστικά κόμματα LDPR και «Μόνο Ρωσία» δεν αύξησαν δραματικά τα ποσοστά τους, διότι ο ρωσικός λαός θεωρεί ότι το Κρεμλίνο τα έχει στο «τσεπάκι» του και ότι σε ενδεχόμενα ψηφίσματα μέτρων θα στηρίξουν περισσότερο την Ενωμένη Ρωσία, παρά θα λειτουργήσουν ως αντιπολίτευση.


Ενστάσεις για αδιαφάνεια στην εκλογική διαδικασία

Νοθεία στις εκλογές καταγγέλουν την ίδια στιγμή αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί στη Ρωσία τους οποίους επιβεβαιώνουν οι εκτιμήσεις των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σοβαρές ανησυχίες για τη διεξαγωγή των ρωσικών εκλογών διατύπωσε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τονίζοντας ότι οι ρώσοι πολίτες αξίζουν την πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών για εκλογικές παρατυπίες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος αναμένεται να μεταπηδήσει τον Μάρτιο στην πρωθυπουργία, επέμεινε ότι η εκλογή ήταν «δίκαιη, τίμια και δημοκρατική», συνομιλώντας με υποστηρικτές του σχετικά με την έκβαση των εκλογών.

Ο ίδιος δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι «έστειλαν μήνυμα στις Αρχές», υπαινισσόμενος ότι οι αξιωματούχοι στις περιφέρειες που κατεγράφη μεγάλη πτώση θα αποπεμφθούν εάν δεν ανασυνταχθούν.

Η Ενωμένη Ρωσία συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με βάση τη σχεδόν τελική καταμέτρηση των ψήφων. Η πλειοψηφία της είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα χωρίς καμία αντίσταση.

Η έκβαση των εκλογών της Κυριακής είναι το μεγαλύτερο «χαστούκι» των Ρώσων στον Βλαντιμίρ Πούτιν από την ανέλιξή του στην πολιτική σκηνή το 1999. Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο λαός τον εγκαταλείπει επιβεβαιώθηκαν στην κάλπη, μόλις τρεις μήνες πριν από την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.

Πηγή: Το Βήμα
Twitter Bird Gadget