Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μείωση μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις και «πληθωρισμός» ανωτάτων



ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΚΥΜΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Με βάση και τη νέα περικοπή του 15%, τα στελέχη του στρατεύματος το 2012 θα αμείβονται με το 45% του μισθού που έπαιρναν πριν από δύο χρόνια
Νέες περικοπές στο εισόδημα των στρατιωτικών και 5ετής αύξηση των χρόνων της συντάξιμης υπηρεσίας
Οι ανώτατοι αξιωματικοί υποχρεώνονται να παραμένουν τέσσερα χρονιά στο βαθμό τους προτού προαχθούν

«Ψαλίδι» 15% στους μισθούς, θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος έπειτα από σαράντα έτη πραγματικής υπηρεσίας, αντί για... τριάντα πέντε που ισχύει σήμερα και σωρεία αλλαγών στις κρίσεις, στην αξιολόγηση και στο χρόνο παραμονής τους σε κάθε βαθμό είναι τα «δώρα» που φέρνει ο νέος χρόνος στους στρατιωτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του οικονομικού, επιτελείου της κυβέρνησης είναι οι νέες μειώσεις, τις οποίες προβλέπει η δανειακή σύμβαση για τα ειδικά μισθολόγια και επρόκειτο να ισχύσουν από το 2013, τελικά να υλοποιηθούν από το νέο έτος λόγω υστέρησης εσόδων στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό για μια ακόμη φορά χιλιάδες στελέχη όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας θα δουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός από αυτούς να αδυνατεί πλέον να αντεπεξέλθει στην κάλυψη ακόμη και των βασικών αναγκών των οικογενειών τους. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι στρατιωτικοί έχουν δει το εισόδημα τους να μειώνεται κατά 40%, κάτι που σημαίνει, με βάση και τη νέα περικοπή του 15% που έρχεται, ότι τα στελέχη του στρατεύματος το 2012 θα αμείβονται με το 45% του μισθού που έπαιρναν πριν από δυο χρονιά. Την ίδια στιγμή βεβαίως, να υπενθυμίσουμε ότι μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως η οριστική κατάργηση των πάγιων οδοιπορικών που επίκειται αλλά και η δραματική μείωση του μερίσματος των Μετοχικών Ταμείων, θα έχουν ως συνέπεια να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα ο οικογενειακός προϋπολογισμός όχι μόνο των εν ενεργεία, αλλά και των εν αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Ταφόπλακα» με υπογραφή ΓΕΕΘΑ

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει με βάση το έγγραφο που παρουσιάζουν σήμερα τα «Επίκαιρα», «ταφόπλακα» στις Ένοπλες Δυνάμεις έρχεται να βάλει το ίδιο το ΓΕΕΘΑ, το οποίο, προτείνοντας την αύξηση των πραγματικών χρόνων συντάξιμης υπηρεσίας κατά πέντε έτη, από τα τριάντα πέντε στα σαράντα, πέτυχε από το πουθενά να δημιουργήσει κλίμα έντονης ανησυχίας και αναστάτωσης στους κόλπους των στελεχών του στρατεύματος. Πρόκειται για ένα σχέδιο -η «σύλληψή» του κατοχυρώνεται στο νέο Α/ΓΕΕΘΑ, κ Μιχάλη Κωσταράκο- η κοινοποίηση του οποίου στα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία προκάλεσε έκπληξη αλλά και αγανάκτηση, κυρίως εξαιτίας του φόβου ξεσπάσματος νέου μεγάλου κύματος παραιτήσεων αξιωματικών, ικανού να προκαλέσει σημαντικά κενά στην επάνδρωση μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών της χωράς. Παράλληλα, το συγκεκριμένο απόρρητο έγγραφο, με τίτλο «Νομοθετικές ρυθμίσεις Ν. 3883/2010» και με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2011, προβάλλει την παύση της διάκρισης μεταξύ εκείνων που συμπληρώνουν 25ετια μέχρι τις 31/12/2012 -για τους οποίους ισχύει ο νόμος 2439/96- και των νεότερων που υπάγονται στο Ν. 3883/2010, με αποτέλεσμα να απαλείφονται προς το δυσμενέστερο όλες σχεδόν οι διαφορές που υπήρχαν στις κρίσεις, στην αξιολόγηση και στο χρόνο παραμονής τους στο στράτευμα. Υποχρεώνει, δηλαδή, μια σειρά από στελέχη που υπηρετούν στο βαθμό του Συνταγματάρχη, του Ταξίαρχου, του Αρχιπλοίαρχου, του Πλοίαρχου και του Σμήναρχου να διανύσουν υποχρεωτικά τέσσερα χρονιά στο βαθμό τους προτού προαχθούν. Ιδιαίτερα για τους Συνταγματάρχες, εφόσον το επιθυμούν, αν δεν προαχθούν στον τέταρτο ή στον πέμπτο χρόνο του βαθμού τους και παραμείνουν μέχρι το 40ό έτος συντάξιμης υπηρεσίας, τότε μόνο τον τελευταίο αυτό χρόνο προάγονται στο βαθμό του Ταξίαρχου. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο, «επανακαθορίζεται ο χρόνος παραμονής στους βαθμούς ανώτατων αξιωματικών σε 2+2 έτη, μετά τα οποία, εάν δεν προαχθούν, τίθενται ΕΟΘ (Εκτός Οργανικών Θέσεων), εφόσον το επιθυμούν, μέχρι τη συμπλήρωση του 40ου έτους πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας». Τίθενται, δηλαδή, αυτόματα σε παράλληλη επετηρίδα «δεύτερης ταχύτητας» και άνευ, επί της ουσίας, οποιασδήποτε προοπτικής εξέλιξης.

Λίγες αράδες παραπάνω το έγγραφο του ΓΕΕΘΑ κάνει εκτενώς λόγο στις αλλαγές που σκόπευε να υιοθετήσει η νέα στρατιωτική του ηγεσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους αξιωματικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχιστότατων των περιπτώσεων που θα κριθούν "αποστρατευτέοι" λόγω σοβαρής έλλειψης των προσόντων τους. Η κρίση "ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του" δεν είναι δυσμενής. Η επιλογή παραμονής στην Υπηρεσία ανήκει στον αξιωματικό. Αν αποστρατευτεί με αίτηση αποστρατείας θεωρείται "ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του"». Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, κατ' αυτό τον τρόπο επέρχεται «εργασιακή ειρήνη και αποσβέννυται το άγχος του αξιωματικού για πιθανή κατ' έτος πρόωρη ενδεχόμενη αποστρατεία, με την Υπηρεσία να του παρέχει ασφάλεια δικαίου προκείμενου να αποδώσει απερίσπαστος στα καθήκοντα του».

Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι σχολιάζοντας το συγκεκριμένο έγγραφο, «η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ προωθεί για αδιευκρίνιστους λόγους τη δημιουργία ενός στρατού γερόντων αλλά και "δύο ταχυτήτων", αφού αυτοί που δεν θα προάγονται θα μένουν στο στράτευμα ως ΕΟΘ, με συνέπεια να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αλλά και χωρίς κανένα κίνητρο αύξησης της παραγωγικότητας τους». Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι, με βάση και τη μείωση των θέσεων εισαγωγής στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δημιουργείται μια ανάποδη πυραμίδα με «πληθωρισμό» στελεχών από το βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ευθέως «ξεσπαθώνουν» κατά του Α/ΓΕΕΘΑ, κ. Κωσταράκου, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που ο ίδιος αναρριχήθηκε τόσο γρήγορα στην ιεραρχία, δεν νομιμοποιείται να προτείνει την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων στο στράτευμα. Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι πως, παρά το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου πραγματεύεται μια σειρά από εξαιρετικά σοβαρά θέματα που αφορούν σε μεγάλο αριθμό στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, εντούτοις έδωσε στα Γενικά Επιτελεία των τριών Κλάδων αρχικά μόλις μια ήμερα προκειμένου να στείλουν τις παρατηρήσεις τους. Ως αποτέλεσμα το παραπάνω είχε να δημιουργηθούν αντιδράσεις και το ΓΕΕΘΑ να αναγκαστεί στη συνέχεια να δώσει επιπλέον ολιγοήμερη παράταση έτσι ώστε να προλάβουν και τα υπόλοιπα Γενικά Επιτελεία να τοποθετηθούν επί των παραπάνω θεμάτων. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι, ανεξαρτήτως προθέσεων της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των ανωτέρω είναι η υπογραφή τους από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Twitter Bird Gadget