Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Στη βαριά σκιά του παραδικαστικο




DIKASTIKO_MEGARO
Αντιμέτωποι με την αργία βρίσκονται τρεις δικαστικοί λειτουργοί, δύο εκ των οποίων έχουν σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και φέρεται να εμπλέκονται στο παραδικαστικό νούμερο 2 το οποίο ρίχνει τη σκιά του πάνω από τη χώρα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με ερωτήματά του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ζήτησε να τεθούν σε αργία οι τρεις ανώτεροι δικαστικοί και συγκεκριμένα ένας πρόεδρος Εφετών που υπηρετεί στην Αθήνα, μία εφέτης-σύζυγος πρώην δικαστή και νυν δικηγόρου, που επίσης εμπλέκεται, και ένας εισαγγελέας Εφετών, ο οποίος υπηρετεί σε πόλη της Περιφέρειας.
Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί για 17 ακόμη άτομα ενός πολιτικού μηχανικού, ενός αρχιμανδρίτη, δικηγόρων, επιχειρηματιών, συμβολαιογράφων, εφοριακών και τραπεζικών, από την Εισαγγελία της Αθήνας!
Επειτα από δύο χρόνια εντατικής και εξονυχιστικής δικαστικής έρευνας, η οποία άρχισε ύστερα από μηνύσεις τραπεζών, που κατήγγειλαν τη δράση κυκλώματος το οποίο κατάφερνε να «παγώνει» τις διαδικασίες πλειστηριασμού, ο εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος συνέταξε πόρισμα-καταπέλτη, στο οποίο αποδίδει αξιόποινη δράση σε περισσότερα από 20 άτομα, μερικά από τα οποία γνώριμα της Δικαιοσύνης από το παρελθόν και κάποια άλλα υπεράνω πάσης υποψίας...
Το πόρισμα παραδόθηκε στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Χατζίκο, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για την άσκηση των ποινικών διώξεων. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, στις 31 Μαΐου συνεδριάζει η Ολομέλεια Εφετών της Αθήνας για τον ορισμό εφέτη ανακριτή, ο οποίος θα αναλάβει να χειριστεί αυτήν την εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η δικαστική έρευνα, ύστερα από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και την καταγραφή των συνομιλιών των κατηγορουμένων, ο πρόεδρος Εφετών, που είχε προεδρεύσει σε δίκη του αποκαλούμενου παραδικαστικού, με κατηγορούμενους δικηγόρους, επιχειρηματία, αλλά και πρώην βουλευτή, φέρεται να συνομιλεί προτού εκδοθεί η απόφαση με εμπλεκομένους, τους οποίους τελικώς απήλλαξε.
Η εφέτης, η οποία επίσης ακούγεται στις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί, φέρεται να συνομιλεί με μέλη του κυκλώματος στο οποίο εμπλέκεται και ο σύζυγός της - πρώην δικαστής και νυν δικηγόρος. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών φέρεται να κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις που αφορούσαν δήμαρχο μεγάλης πόλης.
Σε άλλους τρεις κατηγορουμένους, έναν πολιτικό μηχανικό που φέρεται να είναι και ο εγκέφαλος του «κυκλώματος των πλειστηριασμών», έναν αρχιμανδρίτη που αποτέλεσε «κεντρικό πρόσωπο» στο πρώτο -επονομαζόμενο- παραδικαστικό κύκλωμα και έναν δικηγόρο που παλιότερα παρουσίαζε τηλεοπτική εκπομπή, εκδόθηκε εισαγγελική διάταξη απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αντιμετωπίζουν τα εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της απάτης, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης, της εγκληματικής οργάνωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Κατά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης κλήθηκαν συνολικά 60 εμπλεκόμενοι με την ιδιότητα του υπόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του κυκλώματος φέρονται, μεταξύ άλλων, να συνέστησαν πάνω από 150 εικονικές εταιρίες για υποτιθέμενη αξιοποίηση ακινήτων, παραπλανώντας εκατοντάδες ιδιώτες και αποσπώντας τους σπίτια και οικόπεδα, με την υπόσχεση ότι θα μεσολαβούσαν σε πλειστηριασμούς τραπεζών για να γλιτώσουν τις κατασχέσεις τους.
Twitter Bird Gadget