Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πανευρωπαϊκές διακρίσεις για τον Πανθρακικό Αθλητικό Σύλλογο Καράτε Ζίου Ζίτσου


Αθλήτριές του κατέκτησαν τρίτη και τέταρτη θέση
Με διακρίσεις επέστρεψε από το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Γένοβα της Ιταλίας ο Πανθρακικός Αθλητικός Σύλλογος Καράτε, διακρίσεις που τιμούν το σύλλογο για τη δουλειά που γίνεται σε αυτόν αλλά και την ίδια την πόλη της Κομοτηνής. Συγκεκριμένα η αθλήτρια Τελλάκη Κατερίνα κατέλαβε την τρίτη θέση και η Μαρία Γεωργιάδου την τέταρτη.

Η πορεία του συλλόγου

Ο Πανθρακικός Αθλητικός Σύλλογος Καράτε Ζίου Ζίτσου με έδρα την Κομοτηνή ιδρύθηκε το 1990 με εκπαιδευτή τον Πάρη Μαρινέλη. Μέχρι σήμερα έχει κατορθώσει να πραγματοποιήσει μια πολύ καλή πορεία αγωνιστική αλλά και με τη συμμετοχή του στα δρώμενα της πόλεως, όπως τα Ελευθέρια, αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις.
Ο σύλλογος σήμερα έχει πενήντα αθλητές και διπλάσια περίπου μέλη, στεγάζεται σε δύο μεγάλα γυμναστήρια της πόλης αλλά και στην αίθουσα του πρώτου γυμνασίου η οποία του έχει παραχωρηθεί από το ΔΟΝΑ Κομοτηνής, όπου όμως γίνονται και οι εκδηλώσεις του συλλόγου
Προπονητής από την ημέρα της ίδρυσής του είναι ο Πάρης Μαρινέλης που ασχολείται με το άθλημα από πολύ μικρός. Όπως αναφέρει ο ίδιος «ο σύλλογος στην αρχή ξεκίνησε με «Οκινάουα Καράτε» και στην πορεία σε συννενόηση με την Ομοσπονδία αλλάξαμε και στραφήκαμε στο Ζίου ζίτσου. Η αλλαγή αυτή επήλθε γιατί με το πέρασμα των χρόνων υπήρξε τεχνική εξέλιξη αλλά και γιατί θεωρώ την τέχνη αυτή πιο μοντέρνα, πιο ολοκληρωμένη, πιο μαχητική. Δουλεύουμε πολύ την αυτοάμυνα που με τις σημερινές συνθήκες είναι χρήσιμη σε όλους».

Φιλοσοφία του αθλήματος

Ο κ. Μαρινέλης υποστηρίζει ότι το Ζίου Ζίτσου είναι μια ευγενική τέχνη. «Στους αγώνες οι αθλητές έχουν ως στόχο να προσέξουν περισσότερο την σωματική ακεραιότητα του αντιπάλου παρά τη δική τους. Αν τελειώσει ένας αγώνας και έχει ο αντίπαλός μας είναι χτυπημένος χάνουμε ουσιαστικά τον αγώνα. Όσο περισσότερο τον προσέξουμε τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε για να κερδίσουμε. Γενικά πρόκειται για ένα άθλημα του οποίου η φιλοσοφία είναι να διαπλάσει τον χαρακτήρα του αθλητή, να μπορέσει να διευρύνει τη σκέψη του, ώστε να δει διαφορετικά τα πράγματα όσον αφορά στην ασφάλειά του. Γενικότερα θα έλεγα ότι στόχος είναι να διαπλάσει ένα άνθρωπο ώριμο, σκεπτόμενο και με πειθαρχία».

Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γένοβας

Ο Πανθρακικός Αθλητικός Σύλλογος Καράτε Ζίου Ζίτσου συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γένοβας που έλαβε χώρα πριν από δεκαπέντε μέρες. Η συμμετοχή του αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας που σημείωσε σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Σήμερα στην κατάταξη μεταλλίων κατέχει την πρώτη θέση στην Θράκη αλλά και στην Βόρεια Ελλάδα γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους αθλητές του να συμμετέχουν και σε πανελλήνια πρωταθλήματα. «Φέτος στην αρχή του χρόνου συμμετείχαμε σε πανελλήνιους αγώνες στην Αθήνα, όπου κατορθώσαμε και πήραμε τρία χρυσά μετάλλια τα οποία μας έδωσαν την ευκαιρία να συμμετέχουμε και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γένοβα όπου εκτός από τους τρεις αθλητές που κατέκτησαν τα τρία χρυσά μετάλλια συμμετείχαν και άλλοι τρεις βρίσκονταν μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων. Έτσι κατεβάσαμε έξι άτομα στην εθνική ομάδα Ζίου Ζίτσου για να πάρουμε μέρος στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εκεί η Κατερίνα Τελλάκη κατόρθωσε να πάρει την τρίτη θέση και τη Μαρία Γεωργιάδου την τέταρτη. Είναι σημαντικές διακρίσεις αν σκεφθεί κανείς ότι μιλάμε για πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο οποίο μετέχουν χώρες με παράδοση πολλών χρόνων που έχουν διακριθεί σε πάρα πολλές διοργανώσεις. Το θέμα είναι ότι οι αθλητές μας επέστρεψαν με πολλές εμπειρίες από αυτό το πρωτάθλημα και προχωράμε τώρα πλέον μπροστά για άλλες επιτυχίες».

Το πρωτάθλημα Θράκης στην Κομοτηνή το Νοέμβρη

Ο Πανθρακικός Αθλητικός Σύλλογος Καράτε Ζίου Ζίτσου ανέλαβε την διοργάνωση για φέτος του πρωταθλήματος Θράκης το οποίο θα γίνει το Νοέμβριο στην Κομοτηνή και θα έχει τη στήριξη του δήμου Κομοτηνής. Σε αυτό θα συμμετέχουν σύλλογοι από τη Βόρειο Ελλάδα που λειτουργούν πολλά χρόνια ενώ όπως αναφέρει ο κ. Μαρινέλλης στόχος είναι να συμμετέχουν σύλλογοι και από άλλα μέρη της Ελλάδος.

Μεγάλη η ζήτηση για το άθλημα

Την άποψη ότι υπάρχει μια αύξηση της ζήτησης σε πολεμικές τέχνες εξαιτίας και των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες υπογραμμίζει ο κ. Μαρινέλλης. «Έχει αλλάξει η νοοτροπία απέναντι σε αυτά τα αθλήματα και ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον. Δεν θεωρείται πλέον ότι τα παιδιά μαθαίνουν μια τεχνική και βγαίνουν στους δρόμους και χτυπιούνται και δέρνονται. Πλέον πολλές φορές θεωρείται αναγκαίο να γνωρίζουν από τις τεχνικές αυτές».
Όσον αφορά στον ανταγωνισμό που υπάρχει σε επίπεδο σχολών ο κ. Μαρινέλλης παραδέχεται ότι στην Κομοτηνή υπάρχουν πολλές σχολές. «Ο καθένας διδάσκει αυτό που νομίζει σωστό και πολλές φορές συνδυάζει τεχνικές και βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα. Υπάρχουν προπονητές που δουλεύουν πάνω από μια τεχνικές κάτι που δεν ταιριάζει στη δική μου νοοτροπία γιατί είμαι της άποψης ότι ή θα είσαι καλός σε ένα πράγμα ή σε πολλά μέτριος. Κάθε σχολή όμως έχει τη δική της φιλοσοφία και από εκεί ο κόσμος μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο».

Δυσαρέσκεια από την αντιμετώπιση των τοπικών φορέων

Ο κ. Μαρινέλλης δηλώνει την δυσαρέσκειά του από την αντιμετώπιση των τοπικών φορέων. «Ζητήσαμε μια ακρόαση για να συζητήσουμε και να ζητήσουμε την στήριξή τους και ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μας δεχθούν».

Ευχαριστίες για στήριξη 

Το Δ.Σ του Συλλόγου και ο προπονητής κ. Μαρινάκης ευχαριστούν για την προσπάθεια που έκαναν για συμμετοχή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα την εταιρεία «Καραολάνης Α- Θυμικιώτης Σ. και ΣΙΑ ΟΕ καφετέρια –εστιατόριο- ζαχαροπλαστείο» που στήριξε την προσπάθεια και το ΚΤΕΛ που βοήθησε μέσω του προέδρου του κ. Δεληγκιόζη για την μεταφορά των αθλητών.


Συντάκτης:Άννα Πατρωνίδου 
e-mail: paratiritis.patronidoy@gmail.com
Twitter Bird Gadget