Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Γουαρδιόλα, ώρα μηδέν

Η κρίσιμη συνάντηση του Γουαρδιόλα με τον Σάντρο Ροσέλ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης. Ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα» πρόσφερε απεριόριστες εξουσίες και λευκό συμβόλαιο στον Πεπ στην προσπάθειά του να τον πείσει να συνεχίσει τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο. Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση. Έτοιμο – αν χρειαστεί – το Plan B από τον Θουμπιθαρέτα.

Γουαρδιόλα και Ροσέλ συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης για να συζητήσουν την προοπτική της παραμονής ή όχι του πρώτου στην τεχνική ηγεσία της Μπάρτσα.
Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η απόφαση θα ανακοινωθεί επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής από τον καταλανικό σύλλογο.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες αγωνίας, συνεχόμενων αναβολών, ατελείωτων εικασιών και αναρίθμητων σεναρίων για το αν ο Γουαρδιόλα θα συνεχίσει ή όχι την επόμενη σεζόν στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», βρισκόμαστε πλέον μόνο λίγες ώρες πριν την επίσημη ανακοίνωση της Μπαρτσελόνα. Το πρωί της Παρασκευής, ο Πεπ θα ενημερώσει τον Ροσέλ – αν δεν το έχει ήδη κάνει – και στη συνέχεια θα μιλήσει στους παίκτες του για την απόφασή του πριν ξεκινήσει η προπόνηση.
Αμέσως μετά αναμένεται το δελτίο Τύπου της Μπάρτσα που θα βάλει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων φίλων της ομάδας και θα ξεκαθαρίσει αν οι «μπλαουγκράνα» θα συνεχίσουν με τον σημερινό προπονητή τους ή θα αναζητήσουν τον αντικαταστάτη του, ενώ είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει σε κοινή συνέντευξη Τύπου Ροσέλ και Γουαρδιόλα. Πάντως μέχρι στιγμής, όλες οι επαφές έχουν γίνει κάτω από απόλυτη μυστικότητα, χωρίς να διαρρεύσει το παραμικρό, αφού ο Πεπ θέλει να είναι οι παίκτες του αυτοί που θα μάθουν πρώτοι την όποια του απόφαση.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης κανείς δεν γνώριζε ότι η κρίσιμη συνάντηση «κορυφής» μεταξύ του Γουαρδιόλα και του Σάντρο Ροσέλ είχε ήδη πραγματοποιηθεί από το πρωί της Τετάρτης. Το καταλανικό ραδιόφωνο Ona FM ήταν αυτό που έδωσε πρώτο την είδηση, σύμφωνα με την οποία, την επόμενη του αποκλεισμού της Μπάρτσα από την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Ροσέλ μαζί με τον Θουμπιθαρέτα έφτασαν στην οικία του Γουαρδιόλα με ταξί!

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Εκεί, από τις 9 το πρωί και για τρεις περίπου ώρες – παρουσία και του αντιπροέδρου Μπαρτομέου – οι δυο πλευρές συζήτησαν το φλέγον θέμα της ανανέωσης ή μη του προπονητή των «μπλαουγκράνα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στις σημαντικότερες ισπανικές ιστοσελίδες, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα πρόσφερε στον Πεπ απεριόριστες εξουσίες στην ομάδα και τη δυνατότητα να συντάξει ο ίδιος το καινούργιο του συμβόλαιο, στην προσπάθειά του να τον πείσει να δεχτεί την πρόταση για συνέχιση της συνεργασίας.

Θουμπιθαρέτα, Γουαρδιόλα και Ροσέλ συναντήθηκαν το πρωί της Τετάρτης για την κρίσιμη συζήτηση σχετικά με το μέλλον του προπονητή της Μπάρτσα.

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρξαν δυο ακόμα ραντεβού που είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερη σπέκουλα από τη μεριά των δημοσιογράφων. Στο ένα από αυτά, ο Γουαρδιόλα συναντήθηκε με τον στενό συνεργάτη του, Τίτο Βιλανόβα, ενώ στο άλλο, ο Ροσέλ πέρασε μια ώρα με τον αθλητικό διευθυντή της ομάδας, Άντονι Θουμπιθαρέτα, στα γραφεία του συλλόγου. Δεν έχει πάντως νόημα να τα συνδυάσουμε όλα αυτά και να κάνουμε εικασίες, έτσι κι αλλιώς, όπως είπαμε, την Παρασκευή θα ξεκαθαρίσουν όλα.

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΟΧΙ ΑΠ’ ΟΤΙ ΣΤΟ ΝΑΙ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ισπανικών ΜΜΕ, ο Γουαρδιόλα βρίσκεται πιο κοντά στην αποχώρηση, χωρίς όμως να αποκλείεται η έκπληξη της τελευταίας στιγμής. Αυτά που συνηγορούν στο «όχι» του Πεπ είναι η συσσωρευμένη κούραση – ψυχολογική και σωματική – από την καθημερινή του ενασχόληση με την ομάδα εδώ και μια τετραετία, η δυσκολία στο να δώσει επιπλέον – ή καινούργια – κίνητρα στους παίκτες που ήδη έχουν κατακτήσει τα πάντα, αλλά και η επιθυμία του να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του και να δοκιμάσει καινούργιες προκλήσεις στην καριέρα του.

Μπιέλσα και Γουαρδιόλα. Ο "τρελός" της Αθλέτικ βρίσκεται ψηλά στη λίστα του Θούμπι.

Τα επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι πιστεύουν ότι ο Πεπ θα πει τελικά το «ναι», είναι η απόλυτη αφοσίωση των παικτών στο πρόσωπό του, η υπερπροσπάθεια που έκανε η ομάδα το τελευταίο τρίμηνο ώστε να βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους μέχρι το τέλος, η καθολική επιθυμία φιλάθλων και διοίκησης για να συνεχίσει στον πάγκο, αλλά και το γεγονός ότι δεν θα ήταν ίσως σωστό να εγκαταλείψει το «τιμόνι» σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον σύλλογο, την πρώτη επί των ημερών του, αναλαμβάνοντας την ηθική υποχρέωση – πριν φύγει – να ξαναβάλει τους «μπλαουγκράνα» στον δρόμο των επιτυχιών.

ΤΟ PLAN B ΚΑΙ Ο ΒΑΛΒΕΡΔΕ

Στην περίπτωση που ο Γουαρδιόλα ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει την επόμενη σεζόν, τότε αυτόματα ο Θουμπιθαρέτα θα βάλει σε εφαρμογή το εναλλακτικό πλάνο που προβλέπει την αναζήτηση διαδόχου. Ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα έχει εξετάσει ήδη αρκετές περιπτώσεις προπονητών, το προφίλ των οποίων ταιριάζει στη φιλοσοφία του συλλόγου και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Ισπανία, έχει καταλήξει σε τρία ονόματα, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και κάποια άλλα, πέρα από αυτά που αναφέρονται συνεχώς τα τελευταία 24ωρα.

Βαλβέρδε και Θουμπιθαρέτα την ημέρα της παρουσίασης του Txingurri ως προπονητή της Αθλέτικ (2003). Ο τεχνικός του Ολυμπιακού βρίσκεται απίσης στη λίστα του Θούμπι.

Μπιέλσα, Μπλαν και Βαλβέρδε είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι σύμφωνα με το σύνολο του ισπανικού Τύπου. Κανείς από τους τρεις δεν δεσμεύεται από συμβόλαιο, αφού ο Βαλβέρδε δεν ανανέωσε με τον Ολυμπιακό, ο Μπιέλσα δεν έχει συζητήσει καν με την Μπιλμπάο, ενώ ο Μπλαν θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την Εθνική Γαλλίας αμέσως μετά το τέλος του EURO. Και οι τρεις διακρίνονται για την επιθετική φιλοσοφία τους, αλλά και για την έφεση που έχουν οι ομάδες τους στο passing game.

Ο Λοράν Μπλαν συμπληρώνει την τριάδα των σημαντικότερων υποψήφιων - σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο - για να διαδεχτούν τον Γουαρδιόλα.

Μπλαν και Βαλβέρδε έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν στη Μπαρτσελόνα, ενώ τόσο ο Μπιέλσα όσο και ο Txingurri έχουν την εκτίμηση του Γουαρδιόλα και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν τελικά ο σημερινός τεχνικός αποχωρήσει, τα ονόματά τους θα βρίσκονται και στην δική του εισήγηση για την διαδοχή. Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι που έχουν ακουστεί, είναι ο Λουίς Ενρίκε της Ρόμα, ο πρόσφατα απολυθείς από την Τσέλσι, Αντρές Βίλας Μπόας και ο νυν βοηθός του Γουαρδιόλα, Τίτο Βιλανόβα. Σε λίγες ώρες πάντως, η πρώτη από τις σημαντικότερες πτυχές του μυστηρίου θα λυθεί. Αν ο Πεπ πει το «ναι», δεν θα υπάρξει καν δεύτερη. Αν πει το «όχι», τότε θα ασχοληθούμε με τους διαδόχους.

                                                  ΠΗΓΗ: www.sport24.gr                   ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ        

Twitter Bird Gadget