Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μπαρτσελόνα – Τσέλσι: Στο… μυαλό των δύο προπονητών

Τα περιθώρια στένεψαν επικίνδυνα για την Μπαρτσελόνα. Μετά την ήττα του 1ου ημιτελικού στο Λονδίνο, ήρθε και η ήττα από τη Ρεάλ μέσα στο Καμπ Νου, με αποτέλεσμα η νίκη-πρόκριση στον επαναληπτικό με τους Άγγλους να είναι η πλέον επιτακτική ανάγκη.
Σε αντίθετη περίπτωση η χρονιά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως αποτυχημένη, κάτι που δεν συνάδει με το… λεξιλόγιο των Μέσι και Γκουαρντιόλα.
Δεν είναι τυχαίο πως η τελευταία φορά που οι «μπλαουγκράνα» έκαναν δύο ήττες σερί ήταν στο μακρινό… 2009.
Στην αντίπερα όχθη ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τα ελάχιστα τρωτά σημεία των γηπεδούχων, με τον κύριο στόχο να αποτυπώνεται στην προσπάθεια διατήρησης του μηδέν παθητικού που με… νύχια, δόντια και τύχη κράτησε στο Λονδίνο την προηγούμενη εβδομάδα.
Δεν αλλάζει τακτική προσέγγιση ο Γκουαρντιόλα
Ο Γκουαρντιόλα κάνει τα πάντα για να μην φανούν οι μακροχρόνιες απουσίες της ομάδας του.
Η Μπάρτσα βασίζει πολλά στα πρόσωπα, αφού οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει το ποδόσφαιρό της απαιτούν πλήρη αφομοίωση του τρόπου ανάπτυξης και αμυντικής λειτουργίας, με αποτέλεσμα ο Πεπ να μην έχει την πολυτέλεια του rotation που έχουν οι άλλες ομάδες (ίσως και το μοναδικό εμφανές τρωτό σημείο της σημερινής Μπαρτσελόνα).
Οι Καταλανοί δεν προσαρμόζουν ποτέ το ποδόσφαιρό τους στον αντίπαλο. Προσπαθούν να κυριαρχήσουν από την αρχή του ματς και δεν επιτρέπουν στον αντίπαλό να πάρει την μπάλα και να οργανώσει επίθεση αφού τον «πνίγουν» με το αφόρητο pressing στις πλάγιες γραμμές.
Το φαινόμενο γίνεται πολύ πιο έντονο και διακριτό στο Νου Καμπ και ο Γκουαρντιόλα δεν αναμένεται να αποχωριστεί τις τακτικές του σε μία τόσο δύσκολη και σημαντική αναμέτρηση.
Το… ιδιότυπο 3-4-3 αναμένεται πάλι επί χόρτου από τον Γκουαρντιόλα με στόχο:
-την δημιουργία αγωνιστικού πλάτους με την απελευθέρωση του Άλβες
-την δημιουργία διαδρόμων στον άξονα για τους… τρεις κοντούς (Μέσι,Τσάβι, Ινιέστα) με αριθμητική υπεροπλία στον άξονα και συχνές αλλαγές θέσεων
-ταυτόχρονη παρουσία στην ενδεκάδα των καλύτερων «μπαλαντέρ» της ομάδας όπως οι Μέσι, Φάμπεργκας, Ινιέστα και Τσάβι
Η μη εκμετάλλευση της ποδοσφαιρικής έννοιας «ακραίος μεσοεπιθετικός και παιχνίδι από τα άκρα» είναι δεδομένη για την Μπαρτσελόνα που αρέσκεται στο ανορθόδοξο (ως προς τη γενικότερη θεωρία του αθλήματος) επιθετικογενές ποδόσφαιρο από τον άξονα
Η Μπαρτσελόνα θα πιέσει από την αρχή του αγώνα και θα προσπαθήσει να σκοράρει το λιγότερο ένα γκολ νωρίς ώστε να αποβάλλει το άγχος και να έχει όλο το χρόνο μπροστά της για να διαχειρισθεί την αναμέτρηση. Το γρήγορο γκολ θα επιτρέψει στην Μπαρτσελόνα να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας χωρίς να είναι αναγκασμένη να επιτίθεται… άτακτα και να καλύψει πιο εύκολα τις γνωστές ανασταλτικές της αδυναμίες στα άκρα.
Οι 3 κόφτες του Ντι Ματέο
Είναι πλέον ξεκάθαρο πως όποια ομάδα κλείσει αποτελεσματικά τον άξονα με πολυπρόσωπο κέντρο δυσκολεύει την κυκλοφορία της Μπάρτσα και θέτει τον Μέσι εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν ο Μέσι υποδέχεται την μπάλα, έχει να αντιμετωπίσει δύο και τρεις αμυνόμενους πριν βρεθεί μπροστά από την αντίπαλη αμυντική τετράδα. Όλα αυτά όταν η γενικότερη ανάπτυξη της Μπαρτσελόνα υστερεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του ντεφορμαρίσματος του «εγκεφάλου» Τσάβι. Η απόδοση του Μέσι επηρεάζει σημαντικά τόσο το παραγωγικό, όσο και δημιουργικό κομμάτι της ομάδας.
Κάτι παρόμοιο έκανε ο Ντι Ματέο στο παιχνίδι του Stamford Bridge. Τοποθέτησε τρεις αμυντικούς χαφ και τον Ντρογκμπά δίπλα τους όταν η ομάδα του έκανε οργανωμένη άμυνα, μείωσε το αγωνιστικό πλάτος και τις αποστάσεις των γραμμών. Το αποτέλεσμα ήταν η μη συμμετοχή του Μέσι σε ατομικές προσπάθειες και η οπισθοχώρηση του Τσάβι κοντά στον Μπουσκέτς, σε χώρους που είναι λιγότερο επικίνδυνος για τελική πάσα.
Το πλάνο του Ντι Ματέο δε θα διαφέρει πολύ από αυτό του ματς του Λονδίνου. Το 4-5-1 με τρία αμυντικά χαφ (χωρίς playmaker) και η προσπάθεια υπερφόρτωσης του άξονα θεωρούνται δεδομένα. Σαφώς, το πλάνο για μακρινές μεταβιβάσεις στον Ντρογκμπά (με σκοπό την πλήρη εκμετάλλευση του αβαντάζ δύναμης και ύψους του Ιβοριανού) είναι σίγουρα μέσα στο μπλοκάκι του Ιταλού κόουτς. Ο υψηλόσωμος Ιβοριανός είναι από τους καλύτερους target man της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής αγοράς και τα στοιχεία του, σε σύγκριση με την σωματοδομή της πλειοψηφίας των Καταλανών, δημιουργούν ένα πλεονέκτημα για τους Άγγλους.


                     ΠΗΓΗ: www.premierleague.gr                      ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ    
Twitter Bird Gadget