Και το όνομα αυτού Varanus Komodoensis ή πιο απλά "ο δράκος του Κομόντο"! Με μήκος που φτάνει μέχρι και τα τρία μέτρα και βάρος μεταξύ 70 και 90 κιλών, πρόκειται για τη μεγαλύτερη σαύρα του κόσμου και τη μοναδική που επιτίθεται σε ανθρώπους! Είναι σαρκοβόρο είδος και τρέφεται με άλλα ερπετά, άγρια κατσίκια, ελάφια, νεροβούβαλους, ακόμη και από τα μικρά του δικού του είδους!
Αυτό το σπάνιο ζωντανό που ζει στο σύμπλεγμα νησιών Κομόντο, στο αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, αποτελεί πλέον είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, αφού υπάρχουν λιγότερα από 5.000 σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού που εκτρέφονται σε ζωολογικούς κήπους.
Τα νησιά Κομόντο και οι δράκοι τους παρέμεναν άγνωστα, μέχρι και το 1911, όταν μία ομάδα ερευνητών κατάφερε να μεταφέρει το νεκρό κουφάρι ενός δράκου στην Ιάβα. Η παρουσία των δράκων, είχε δημιουργήσει δεκάδες θρύλους για την επικινδυνότητα της περιοχής, αφού οι ναυτικοί των αρχών του προηγούμενου αιώνα, μιλούσαν για σαύρες- τέρατα, οι οποίες κατασπάραζαν τους ανθρώπους που κατάφερναν να πλησιάσουν τις ακτές, ενώ οι ιστορίες τους έκαναν λόγο για τεράστια κύματα που βύθιζαν τα πλοία που πλησίαζαν.
Ο δράκος του Κόμοντο, δεν σχετίζεται με τον δεινόσαυρο παρά την εξωτερική του ομοιότητα, αλλά η εξέλιξή του προέρχεται από ένα παράλληλο είδος της Ιουρασικής περιόδου, τα Λεπιδόσαυρα και ανήκει στα σπάνια σπονδυλωτά που είναι ικανά για παρθενογένεση. Για να ωριμάσει ένας δράκος του Κομόντο χρειάζονται τρία με πέντε χρόνια ενώ μπορεί να ζήσει μέχρι και 50 χρόνια.
Όπως ανακάλυψαν πρόσφατα οι ειδικοί, ο δράκος σκοτώνει τα θύματά του παράγοντας ένα ισχυρό δηλητήριο που προκαλεί ακατάσχετη αιμορραγία. Με τη βοήθεια ενός ιοβόλου αδένα, παρόμοιο με αυτούς που υπάρχουν πάνω από τα δόντια των φιδιών, το ερπετό παράγει δηλητήριο ικανό να προκαλεί απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης και μείωση της πηκτικότητας του αίματος, που οδηγούν τα θύματά του σε αιμορραγία και σοκ.
pyles.tv