Ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νέου αθλητικού νόμου, ενώ πέρασε κατά πλειοψηφία και το άρθρο 19 για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, παρά την αντίδραση της ΕΠΟ.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν κατά πλειοψηφία το Άρθρο 19 του νέου αθλητικού νόμου και πλέον αναμένονται οι αντιδράσεις της ΕΠΟ που έχει ορίσει έκτακτο Δ. Σ. για την Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει τις ενέργειες της. Πάντως εάν καταγγείλει το θέμα στην FIFA είναι ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις!
 
Παράλληλα ψηφίστηκε και το άρθρο που επιτρέπει την είσοδο ξένων επενδυτών στις ΠΑΕ. Στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος είπε: «Δεν είμαι διατεθειμένος να διαπραγματευτώ με καμία ΕΠΟ και καμία FIFA. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα λαμόγια και τους κλέφτες", είπε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος, και κάλεσε την ΕΠΟ να βάλει ποινές για τις ομάδες που δεν παίρνουν πιστοποιητικό συμμετοχής για να πάρει και την ευθύνη.

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων και τη δήθεν παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο, πρόσθεσε: «Κάνουμε κακό αν τους ελέγχουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο; Όταν η ΕΠΟ βάλει τις ποινές που πρέπει θα την εξουσιοδοτήσουμε. Ποιο είναι το πρόβλημα να κάνει ΓΣ η ΕΠΟ τώρα; Θέλουμε δίκαιη μοιρασιά: Αναλάβετε τις ευθύνες σας και σας δίνουμε τον έλεγχο.

Οι ποινές θα επιβάλλονται από την ΕΠΟ και η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα κρίνει τα παραπτώματα. Η ΕΕΑ υπάρχει εδώ και 12 χρόνια. Γιατί ενοχλούνται τώρα; Πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας. Λογοδοτούμε στους πολίτες και μόνο σ’ αυτούς.»
 
Ο Υπουργός Πολιτισμού στη διάρκεια της δεύτερης μέρας συζήτησης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, είπε επίσης: «τέρμα η συζήτηση για το άρθρο 19: «Δεν μπορεί η Πολιτεία να αφήνει τον εαυτό της ανοχύρωτο επειδή κάποιοι ενοχλούνται από τα άρθρα της. Το κοινοβούλιο έχει υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό και σε κανέναν άλλο. Εδώ το πρώτο μας μέλημα είναι να υπερασπιστούμε το καλό του λαού, αν αυτό το καλό έρχεται σε αντίθεση με το συμφέρον του οποιουδήποτε, λυπάμαι αλλά πρέπει να νομοθετούμε προς αυτή την κατεύθυνση Αν υπάρχει ο χώρος να ενεργεί το αυτοδιοίκητο, σαφώς και να το κάνουμε. Θυμόμαστε πόσοι έλεγαν πέρσι να «κλείσει» εντελώς το πρωτάθλημα; Τότε δηλαδή έπρεπε να το κλείσουμε και τώρα να μείνει ανοχύρωτοι η πολιτεία; Εμείς λέμε να έρθει η ΕΠΟ να αλλάξει τις ποινές της για αυτά τα θέματα και στη συνέχεια να πάρει και τις αρμοδιότητες για να λειτουργεί το αυτοδιοίκητο όπως πρέπει».
 
Ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε και στον Γιώργο Λιάνη: «Ας μη μιλάμε εδώ για τραγέλαφους. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι τραγέλαφος. Που πολιτεία δεν υψώνει το ανάστημα της απέναντι στα συμφέροντα και κάθεται και διαπραγματεύεται στο τηλέφωνο με την κάθε ΕΠΟ, την κάθε ΦΙΦΑ και την κάθε ΟΥΕΦΑ. Φτάνει πια αυτό. Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να ελέγχουμε τα λαμόγια και τους κλέφτες. Είναι θέμα αρχής και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Όταν η ΕΠΟ βάλει αυτές τις ποινές, τότε θα μπορούμε να τους εξουσιοδοτήσουμε. Τέρμα η συζήτηση! Τραγέλαφος είναι αυτό που συμβαίνει και όχι αυτό που μπορεί να συμβεί. Μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας της ΕΕΑ, τώρα ενοχλείται η ΕΠΟ; Γιατί; Τι άλλαξε; Μου είπατε ότι από το 2006 δεν λειτουργεί η Επιτροπή. Αυτό ακριβώς είναι η απαξίωση της πολιτείας, το ότι μπορεί να μην λειτουργούσε σωστά κάτι που είχαμε θεσμοθετήσει. Εφόσον το ποδόσφαιρο λειτουργήσει σωστά, εμείς εδώ είμαστε να ανοίξουμε το δρόμο».
 
Για το θέμα είχε μιλήσει και ο Γιάννης Ιωαννίδης, που ανέφερε: «Δεσμευτήκατε χθες κ. υπουργέ, ότι μόλις βάλει ποινές στα καταστατικά της η ΕΠΟ για τις περιπτώσεις που δεν δίνει πιστοποιητικά η ΕΕΑ, τότε δεν χρειάζεται νόμος και θα τα περάσουμε στην ΕΠΟ. Πρέπει να δεσμευτείτε να μεταφέρετε τις ποινές στο αυτοδιοίκητο και η Επιτροπή να λέει αν το παράπτωμα είναι ελαφρύ ή βαρύ. Εγώ μίλησα σήμερα το πρωί με την ΕΠΟ και τους είπα να μην περιμένουν το καλοκαίρι και να κάνουν τώρα μια έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να βάλουν ποινές ανάλογα με αυτά τα παραπτώματα που εξετάζει η ΕΕΑ. Συμφώνησαν, φτάνει να μεταφερθούν όλα αυτά τα θέματα στην ΕΠΟ. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή των δύο ελληνικών ομάδων και της Εθνικής στις διεθνείς διοργανώσεις. Εγώ δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη».
 
Ο Γιώργος Ανατολάκης είπε: «Προτείνω να αποσυρθεί το άρθρο 19 μέχρι να κάνει η ΕΠΟ μια Γενική Συνέλευση (σ.σ. επί τόπου δεν το δέχτηκε ο Γερουλάνος). Κάποιοι σύμβουλοι σας κ. υπουργέ, δεν σας λένε την αλήθεια. Από το 2006 έχει αλλάξει αυτό το πράγμα. Δεν έκανε τίποτα η ΕΕΑ μέχρι φέτος με τον Βόλο και την Καβάλα. Άλλα αντί άλλων σας λένε. Να σταματήσει αυτό το ψέμα. Δεν υπάρχει αυτό που λέτε για τα 12 χρόνια λειτουργίας. Να δούμε τι θα στείλει η ΦΙΦΑ στην ερώτηση που έκανε η ΕΠΟ. Θα καταψηφίσουμε το άρθρο 19 και ελπίζω να μη έρθει το κακό. Βρείτε τα με την ΕΠΟ και μετά να έρθει ο νόμος. Για τους ξένους επενδυτές λέμε ναι, αλλά πρέπει να μπουν δικλείδες ασφαλείας. Να υπάρχουν οι ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις που υπάρχουν για τους Έλληνες επενδυτές».
 
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζεφέρης πήρε το λόγο: «Ήταν ωμή η παρέμβαση της πολιτείας στο θέμα του Βόλου και της Καβάλας. Δεν πρέπει να παρεμβαίνει η πολιτεία στις ομάδες. Πρέπει να αποδεσμευτείτε από αυτή τη σχέση. Το άρθρο 19 πρέπει να το δείτε διαφορετικά. Θα τιναχτεί το σύστημα στον αέρα. Αφήστε την ΕΠΟ να χειριστεί τα δικά της θέματα. Το χαρτί της ΦΙΦΑ λέει ότι κακώς πετάξατε τον Βόλο και την Καβάλα από το πρωτάθλημα. Βρείτε τα με την ΕΠΟ. Θέλω να πιστεύω ότι θα διαφοροποιήσετε τη στάση σας».
 
Ο Γιώργος Λιάνης έδωσε και συμβουλή στον Γερουλάνο: «Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος με τη ΦΙΦΑ. Ξέρω, είναι ταπεινωτικό να μην μπορούμε να κάνουμε αυτονόητες διορθώσεις. Εγώ δεν μπορούσα να βάλω ούτε τακτικούς δικαστές. Το μέτρο είναι σωστό, αλλά η παρενέργεια είναι μεγαλύτερη. Ο Μπλάτερ διοικεί ως αρχηγός μιας αόρατης μαφίας. Και ο Πλατινί ότι λέει το θεωρεί θέσφατο. Αν θέλουμε, όμως, να είμαστε σε αυτό το σύστημα, πρέπει να δεχτούμε τους κανόνες που έχει. Έχω φριχτή εμπειρία. Εδώ μέσα υπουργός άλλαζε λέξη-λέξη το νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει, μιλώντας στο τηλέφωνο με τη ΦΙΦΑ. Πρόκειται για ακραία μορφή ταπείνωσης. Πρέπει να συμφωνήσετε με την ΕΠΟ. Εκείνοι ενημερώνουν τη ΦΙΦΑ και μας φέρνουν προ αδιεξόδου. Και να είμαστε ειλικρινείς: είχε 6 χρόνια να βγάλει απόφαση η ΕΕΑ. Πρέπει να το τροποποιήσουμε. Να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις. Αλλά δεν μπορεί να χορηγεί πιστοποιητικά».
 
Ο κοινουβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, τόνισε: «λόγω της αντίδρασης που συναντά το άρθρο 19 από εθνικά και υπερεθνικά κέντρα, εμείς θα το ψηφίσουμε», ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Γείτονας, σημείωσε: «Κάθε αυτοδιοίκητο κάμπτεται και υποχωρεί μπροστά στο δημόσιο συμφέρον».

                                                              ΠΗΓΗ: www.gazzetta.gr