Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ



«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»: Βόμβα στα ειδικά μισθολόγια και στις επικουρικές

Νωρίτερα οι περικοπές σε δικαστές, ένστολους, ιερείς γιατρούς και καθηγητές για να βρουν τα 325.000.000€ αλλά τους λείπουν κι άλλα

Δραματικές περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έως 10%, δύο μήνες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό (τον Απρίλιο αντί για τον Ιούνιο) φέρνει η απαίτηση της τρόικας για... περικοπή δαπανών ύψους 325.000.000 ευρώ. Η απόφαση επηρεάζει τους μισθούς περίπου 200.000 ένστολων, κληρικών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών και μελών του Νομικού Συμβουλίου, καθηγητών πανεπιστημίου και διπλωματών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καταλήγουν σε επιπλέον περικοπή κύριων (έως 20%) και επικουρικών συντάξεων, για να καλυφθεί άλλη μια «τρύπα» της διαπραγμάτευσης, ύψους 300.000.000 ευρώ.

Παρά το τσεκούρι στις συντάξεις και τις άλλες περικοπές, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν πως η εξοικονόμηση ήταν μόνο 200.000.000. Μέχρι αργά το βράδυ αναζητούσαν τρόπο για να περικόψουν τα υπόλοιπα 125.000.000 ευρώ. Με τα χθεσινοβραδινά μέτρα προβλέπουν:

1. Περικόπτονται από τον Απρίλιο κατά 10% όλα τα ειδικά μισθολόγια. Πρόκειται για απόφαση που επισπεύδεται, καθώς ήταν να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Ιούνιο, με στόχο την εξοικονόμηση 600.000.000 ευρώ. Η επίσπευση της θα αποφέρει επιπλέον περίπου 100.000.000 ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν το κενό των 325.000.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους, στοιχίζουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό 5,9 δισ. ευρώ.
2. Περαιτέρω περικοπή φαρμακευτικής δαπάνης, πλέον του 1,1 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε με το νέο Μνημόνιο.
3. Περαιτέρω περικοπή στις αμυντικές δαπάνες, πλέον των 300.000.000 ευρώ που εμπεριέχεται στο νέο Μνημόνιο.
4. Πρόσθετη περικοπή στις δαπάνες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ό,τι αφορά την περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με σκοπό την εξοικονόμηση 300.000.000 ευρώ, θα προκύψουν ως εξής:

Μείωση στις κύριες συντάξεις σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και Ολυμπιακή κατά 20%, με πλαφόν τα 1.200 ή 1.300 ευρώ. Μείωση στις συντάξεις του ΝΑΤ κατά 7%. Υπολογίζεται ότι με αυτό το νέο πετσόκομμα στις κύριες συντάξεις θα εξοικονομηθούν 100.000.000 ευρώ.
Μείωση στις επικουρικές συντάξεις κατά 15% μεσοσταθμικά. Στην περίπτωση της επιβολής πλαφόν, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας καταλήγουν στο να εφαρμοστεί μείωση 15%, για επικουρικές από 200 έως 300 ευρώ, ενώ για επικουρικές από 300 ευρώ και άνω η μείωση θα είναι ύψους 20%.

Την τελευταία στιγμή φαίνεται ότι μπορεί να σωθούν ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και η Εργατική Εστία, καθώς αναζητείται φόρμουλα λειτουργίας με διαφορετικό μοντέλο.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 15/02/2012 – ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ)

__________________________________________

«ΒΡΑΔΥΝΗ»: Άρον άρον ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια

«Μαχαίρι» 10%-12% στους μισθούς τους θα υποστούν από τον Απρίλιο οι δημόσιοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων. Σε συσκέψεις με την τεχνική ομάδα της τρόικας που έχει παραμείνει στην Αθήνα, η κυβέρνηση αποφάσισε μέρος του κενού των 325 εκατ. ευρώ να καλυφθεί από τα ειδικά μισθολόγια, οι περικοπές στα οποία θα έρθουν δύο μήνες νωρίτερα από τον Ιούνιο. Η κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και έτσι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις περικοπές. Εκτιμάται, όμως, ότι οι μισθοί τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και επομένως η περικοπή τους αποδίδει σημαντική εξοικονόμηση. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται και η κατάργηση δεκάδων ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν χιλιάδες υπάλληλοι. Τα ειδικά μισθολόγια αφορούν σε 285.000 υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ σε ΑΕΙ και τα μέλη ΕΠ σε ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό ΚΕΠΕ, προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας. Από την επίσπευση της εφαρμογής του μέτρου για τα ειδικά μισθολόγια εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 95 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα προέλθει κατά πληροφορίες από επιπλέον περικοπές στις ΔΕΚΟ, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις καταναλωτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κάλυψη της τρύπας των 325 εκατ. ευρώ αποτελεί προϋπόθεση από το σημερινό Eurogroup για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος. Χθες ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς παρουσίασε στις Βρυξέλλες την τελική συμφωνία, σε συνεδρίαση του Euro Working group, δηλαδή του συμβουλίου Eurogroup σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των «17».

(ΒΡΑΔΥΝΗ 15/02/2012 – Α. Παύλου-Παπαδημητρίου)

__________________________________________

«ESPRESSO»: ΕΡΧΕΤΑΙ «κούρεμα» σε 300.000 υπαλλήλους

Νωρίτερα από όσο προβλεπόταν στο μνημόνιο, που εγκρίθηκε την Κυριακή από τη Βουλή, φέρνει η κυβέρνηση το «κούρεμα» των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου, λόγω των πιεστικών απαιτήσεων του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) για άμεσο κλείσιμο του «πακέτου» πρόσθετων περικοπών 325 εκατ. ευρώ εντός του 2012.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα εξετασθεί αν η Ελλάδα έχει καλύψει όλες τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν το ΡSΙ («κούρεμα» του χρέους) και η νέα δανειακή σύμβαση με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, σε συνεννόηση με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας που παραμένουν στην Αθήνα, να θέσει σε ισχύ από τον Ιούλιο το «κούρεμα» των ειδικών μισθολογίων, ενώ στο μνημόνιο προβλεπόταν να εγκριθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση τον Ιούνιο και να ισχύσει από 1ης Σεπτεμβρίου.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική νομοθετική ρύθμιση να έλθει στη Βουλή πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, καθώς στο Eurogroup αρκετές κυβερνήσεις του Βορρά εκφράζουν έντονο σκεπτικισμό για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι, αν οι εκλογές διεξαχθούν τον Απρίλιο, η επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματισθεί ίσως θελήσει να μεταθέσει αργότερα ορισμένα μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους, όπως είναι και η μείωση μισθών σε ένστολους, δικαστικούς λειτουργούς και άλλους υπαλλήλους και λειτουργούς που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής υπαναχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό, που έγινε μόλις στα τέλη του προηγούμενου έτους, για μεγάλες μειώσεις μισθών και κατάργηση ειδικών επιδομάτων στους περίπου 300.000 υπαλλήλους και λειτουργούς των ειδικών μισθολογίων, οι οποίοι έχουν αποφύγει το «κούρεμα» μισθών που επιβλήθηκε στους υπόλοιπους υπαλλήλους, με το ενιαίο μισθολόγιο.

Αρχικά προβλεπόταν ότι η καθαρή εξοικονόμηση δαπάνης για το Δημόσιο, αφού αφαιρεθούν οι επιπτώσεις του «κουρέματος» στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στο μνημόνιο τελικά έχει εγγραφεί ετήσια «καθαρή» εξοικονόμηση μόνο 226 εκατ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση φοβήθηκε τις αντιδράσεις. Η μείωση αποδοχών θα είναι της τάξεως του 10% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το μνημόνιο.

Στα ειδικά μισθολόγια εντάσσονται πολλές κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών, μεταξύ των οποίων είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ερευνητές, ειδικοί επιστήμονες, το επιστημονικό ερευνητικό προσωπικό του ΚΕΠΕ, το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές της Εθνικής Σχολής Υγείας.

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, στο στόχαστρο των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια θα βρεθούν ειδικά επιδόματα, όπως το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων, και βιβλιοθήκης, που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί, η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε συνέδρια (πανεπιστημιακοί), η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης (γιατροί ΕΣΥ), το κίνητρο απόδοσης (διπλωματικοί υπάλληλοι) και το επίδομα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών (σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις). Μέρος των απωλειών από την κατάργηση αυτών των επιδομάτων θα αναπληρωθεί με αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, που θα οδηγήσουν σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών.

Ψαλίδισμα αναμένεται και στο λεγόμενο «χρονοεπίδομα» των ειδικών μισθολογίων (4% ανά διετία). Επιπλέον, αναμένεται να καταργηθεί το επίδομα γάμου, όπως ήδη έγινε με το ενιαίο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ εξετάζονται περικοπές στα επιδόματα θέσης ευθύνης και κατάργηση του επιδόματος στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.

(ESPRESSO 15/02/2012 – ΝΩΝΤΑΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ)

__________________________________________

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»: Στην πρέσα τα ειδικά μισθολόγια

Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται ελληνική κοινωνία και οικονομία, καθώς οι αρχηγοί κρατών της ευρωζώνης ζητούν επιτακτικά την εκπλήρωση των τριών όρων πριν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των πρώτων 80 δισ. ευρώ στις αρχές Μαρτίου κι ενώ εκκρεμεί ακόμα το ΡSΙ

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το δεύτερο επαχθές μνημόνιο είναι ο πρώτος όρος που εκπληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ από πλευράς των δυο κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση. Τώρα εκκρεμούν οι γραπτές εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η επιλογή των δαπανών που θα καλύψουν την τρύπα των 325 εκατ. ευρώ και η τύχη των επικουρικών συντάξεων.

Το θέμα ανέλαβε να επιλύσει ειδική τεχνική ομάδα της τρόικας, η οποία παρέμεινε στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων διερευνούν το ενδεχόμενο επίσπευσης, κατά ένα δίμηνο, της μείωσης των αποδοχών για δημοσίους υπαλλήλους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, καθηγητές, γιατροί, δικαστικοί, κληρικοί κ.λπ.) σε ποσοστό 10% με 12%, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 95 εκατ. ευρώ. Όσο για το υπόλοιπο ποσό, εξετάζουν την περικοπή δαπανών στις ΔΕΚΟ, στους ΟΤΑ και στις καταναλωτικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Euro Working Group

Την τελική συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό Euro Working Group ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς, ενώ η τελική παρουσίαση με όλες τις λεπτομέρειες από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο αναμένεται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με τις τελικές αποφάσεις να μετατίθενται για το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Εκεί θα παρουσιαστεί και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ, ενώ θα «εξιχνιαστεί» και το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η τρόικα και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα μεσοσταθμικό επιτόκιο ύψους 3,4%-3,5%. δεδομένου του μεσοσταθμικού επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου που έχει διαμορφωθεί στο 4,8%-4,9%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, το συμφωνηθέν επιτόκιο θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση του χρέους μέχρι το 2020 κατά 3%. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κάθε αυξομείωση του επιτοκίου κατά 0,5% επηρεάζει κατά περίπου 1% την προβολή του χρέους έως το 2020.

Σύμφωνα με τη Handelsblatt, η συμφωνία για το ΡSΙ ενδέχεται να μην αποφέρει τον επιθυμητό στόχο της μείωσης του χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, διότι δεν έχουν αποδεχθεί αρκετοί ομολογιούχοι τους όρους της πρότασης. Η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη κεντρικούς τραπεζίτες, σημειώνει ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί να υποχρεώσει με νόμο όλους τους ομολογιούχους να αποδεχθούν τους όρους του ΡSI. Μέχρι και χθες ήταν άγνωστο αν θα συμμετείχε ή όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - αν και πληροφορίες έκαναν λόγο για πιθανή συμμετοχή της.

Ανησυχία προκαλούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με συνέντευξή του στο ZDF υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για να προχωρήσει η χώρα λέγοντας «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», για να συμπληρώσει ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καλύτερα προετοιμασμένες σήμερα απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια για ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας.

Το τελικό πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 14,2 δισ. ευρώ ή 7% του ΑΕΠ, που γυρίζει πίσω την Ελλάδα κατά περίπου έξι δεκαετίες -στα πρώτα χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν αποκλείεται να συμπληρωθεί μελλοντικά- πέραν των μέτρων του βασικού μνημονίου που θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο. Κι αυτό εξαιτίας των αρνητικών στοιχείων, για την πορεία της ύφεσης που έκλεισε στο 6,75% το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ύφεση ανήλθε στο 7% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 έναντι 8% στο πρώτο τρίμηνο, 7,3% στο δεύτερο και 5% στο τρίτο τρίμηνο. Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ συρρικνώθηκε στα 52,49 δισ. ευρώ έναντι 61,14 δισ. το αντίστοιχο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Τα μέτρα

Τα μέτρα ύψους 3,2 δισ. ευρώ του προμνημονιακού πακέτου αφορούν:

Μειώσεις μισθολογικής δαπάνης δημόσιου τομέα κατά 1,5% του ΑΕΠ μέχρι 2015.
Ενιαίο μισθολόγιο για δικαστές, διπλωμάτες, μετακλητούς, γιατρούς, καθηγητές, αστυνομικούς και ένοπλες δυνάμεις.
Μείωση κατά τουλάχιστον 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015 ξεκινώντας με 15.000 απολύσεις το 2012.
Έλεγχος προσλήψεων, αύξηση εργασιακής εφεδρείας ετησίως.
Συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για εξοικονόμηση 300 εκατ. το 2012.
Έγκριση μέχρι Ιούνιο νομοσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης με εξάλειψη φοροαπαλλαγών, απλοποίηση ΦΠΑ κ.λπ.
Μέγιστη διάρκεια τριών ετών για συλλογικές συμβάσεις, αναθεώρηση «μετενέργειας» σε 6 αντί 3 μήνες.
Αφαίρεση «μονιμότητας» σε παραδοσιακές συμβάσεις.
Πάγωμα «ωρίμανσης» μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.
Εξάλειψη μονομερούς προσφυγής σε διαιτησία.
Προσαρμογή κατώτατου μισθού, με μείωση 22% και επιπλέον 10% για νέους μέχρι 25 ετών.
Προσαρμογή μη μισθολογικού κόστους εργασίας.
Δραστική μείωση δαπανών, μείωση επικουρικών συντάξεων κ.λπ.
Twitter Bird Gadget