Η μελέτη, υπό τους Λες Ντέθλεφσεν και Ντέηβιντ Ρέλμαν του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, διαπίστωσε ότι τα αντιβιοτικά καταστέλλουν ολόκληρους πληθυσμούς ευεργετικών μικροβίων του εντέρου.
Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, ο άνθρωπος μπορεί να χρειαστεί μήνες για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση ισορροπίας των μικροοργανισμών στο στομάχι του. Η έρευνα εξάλλου έρχεται να υποστηρίξει την χρησιμότητα των λεγόμενων «προβιοτικών» προϊόντων, όπως το γιαούρτι, που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες μικροβίων.
Οι ερευνητές μελέτησαν σε ημερήσια βάση τρεις εθελοντές που έπαιρναν επί πέντε μέρες ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντιβιοτικό (ciproflaxin) και, παράλληλα, έκαναν ελέγχους DNA για να βρουν ποια μικρόβια ζούσαν στο έντερο των εθελοντών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η δράση του αντιβιοτικού πάνω στα μικρόβια του εντέρου ήταν «βαθιά και γρήγορη».
Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της θεραπείας με το αντιβιοτικό, οι μικροβιακές κοινότητες είχαν μεν αρχίσει να επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά η ανάνηψή τους συχνά δεν ήταν πλήρης. Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ολοένα αυξανόμενων επιστημονικών στοιχείων από διάφορες έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, καθώς και άλλα ζώα, έχουν μια συμβιωτική σχέση με τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, σε μεγάλο βαθμό αμοιβαία επωφελή.
Τα «καλά» μικρόβια του εντέρου βοηθάνε στην χώνεψη της τροφής, ενώ συχνά διώχνουν τα «κακά» μικρόβια από το σώμα. Το ανθρώπινο έντερο είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα οικοσυστήματα στον πλανήτη μας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές και μεταξύ άλλων επηρεάζει την παχυσαρκία, τις αλλεργίες, τις μολύνσεις από ιούς, τις ποικίλες φλεγμονές κ.α.