Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Σε 72 "κολασμένες" ώρες θα κριθούν τα πάντα

«Μασάζ» στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες θα κάνουν σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Η προσοχή επικεντρώνεται... στις θεραπευτικές ικανότητες του πρώτου, καθώς τα αντάρτικα προειδοποιητικά πυρά έχουν προέλθει, μέχρι στιγμής, μόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Η απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών (σ.σ. αρμόδιας για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις!) Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να υποβάλλει την παραίτησή της στον πρωθυπουργό προκάλεσε έκρυθμη κατάσταση. Κι αυτό διότι ανακοινώθηκε λίγα λεπτά μετά τις παραιτήσεις των τεσσάρων υπουργών εκ του ΛΑΟΣ και «ήρθε» να προστεθεί στην προχθεσινή παραίτηση του υφυπουργού Εργασίας Γιάννη Κουτσούκου.

Υποψίες...

Το γεγονός δε, ότι και τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως όλοι οι βουλευτές που δημοσιοποίησαν ήδη την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν το δεύτερο Μνημόνιο, ανήκουν στους λεγόμενους «παπανδρεϊκούς»-«κοινωνιστές» του κόμματος, προκάλεσε ερωτηματικά για τη στάση του κ. Παπανδρέου. Κάποιες κακές γλώσσες μάλιστα μίλησαν και για «υποκίνηση» λόγω των... εσωκομματικών λογαριασμών που έχει ανοίξει η υπόθεση της διαδοχής.

Κομματική πειθαρχία

Από πλευράς ΝΔ μόνο ένας βουλευτής (προς το παρόν) έχει δηλώσει ότι θα δώσει αρνητική ψήφο, ο Δημήτρης Σταμάτης (σ.σ. συνονόματος του στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά).

Ο Πάνος Καμμένος έχει επίσης δηλώσει το ίδιο, αλλά έχει τεθεί εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας από τον Νοέμβριο επειδή δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Και οι δύο αρχηγοί, φέρονται έτοιμοι να θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ο φόβος διαγραφής και μη συμμετοχής στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές, εκτιμάται ότι θα αποδώσει στους «γαλάζιους», αλλά θα αφήσει αδιάφορους τους «πράσινους», οι οποίοι γνωρίζουν ότι λόγω... ελεύθερης δημοσκοπικής πτώσης του ΠΑΣΟΚ δεν θα επανεκλεγούν οι περισσότεροι.

Θέλουμε και μπορούμε εκλογές;

Αν και οι προβολείς θα παραμένουν μέχρι αύριο στραμμένοι στην ψηφοφορία στη Βουλή, η συζήτηση στο παρασκήνιο αφορά στον ανασχηματισμό που θα επιχειρήσει αμέσως μετά ο Λουκάς Παπαδήμος, λόγω των παραιτήσεων των τεσσάρων υπουργών του ΛΑΟΣ και των δύο του ΠΑΣΟΚ.

Και όχι μόνο: Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί μέχρι τη Δευτέρα από τους δύο εναπομείναντες κυβερνητικούς εταίρους (μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ) είναι κατά πόσο εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν αναβολή των εκλογών για ένα, τουλάχιστον, χρόνο.

Ο Καρατζαφέρης άνοιξε την πόρτα

Μία θετική απάντηση θα επέτρεπε στον κ. Παπαδήμο να σχηματίσει μία «κανονική» (αντί μεταβατικής) κυβέρνησης, με συμμετοχή τεχνοκρατών, στα πρότυπα του Ιταλού Μόντι.

Οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου όχι απλά αποδέχονται μία τέτοια εξέλιξη, αλλά την έχουν προτείνει κιόλας – και γι΄αυτό μιλούν για «ευκαιρία» που έδωσε ο Γ. Καρατζαφέρης με την χθεσινή πιρουέτα, καθώς άνοιξε την πόρτα και στον ανασχηματισμό και στην αναβολή των εκλογών.

Σαμαράς: Ναι σε ανασχηματισμό - αλλά και εκλογές

Ο κ. Σαμαράς; Σύμφωνα με συνεργάτες του εμφανίζεται... “large” στο θέμα του ανασχηματισμού («ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κάνει αλλαγές στην έκταση που θέλει μα τα πρόσωπα που επιθυμεί»), ωστόσο σημειώνουν πως θα επιμείνει σήμερα στο αίτημά του για εκλογές «όταν ολοκληρωθούν δανειακή σύμβαση και ‘κούρεμα’». Πότε; Κάπου στα τέλη Απριλίου αφού οι ημερομηνίες για πριν το Πάσχα «δεν βγαίνουν».

«Πολιτική σταθερότητα» θέλουν οι Βρυξέλλες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που παρουσίασε χθες το Capital.gr, κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το αν θα ανακοπεί η εξέλιξη επιδείνωσης της κατάστασης στην Ελλάδα όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.

Ως προϋποθέσεις για την αναστροφή του κλίματος, θέτουν όχι μόνο την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά, παράλληλα, την παράταση του βίου της κυβέρνησης και την ενίσχυσή της με ένα βασικό κορμό τεχνοκρατών α λα Μόντι.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει τη συμφωνία και των δυο μεγάλων κομμάτων. Ως εκ τούτου, μένει να επιβεβαιωθεί η επιμονή Σαμαρά για ανοιξιάτικες κάλπες...


πηγη:.capital.gr
Twitter Bird Gadget