Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πλάκα με κάνεις ή πλάκα μου κάνεις;;

       Η κατάσταση έχει ως εξής: Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία είναι οι 3 κυρίως χώρες που βάλλονται απο όλη την υπόλοιπη Ευρώπη με απίστευτα απαιτητικές και αυστηρές πολιτικές κατευθύνσεις, καθώς και επιβολή μέτρων λιτότητας πέραν κάθε προηγούμενου.Παράλληλα, και φυσικά ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών , είναι η τραγική μείωση της ρευστότητας χρήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά ιδιαίτερα στις 3 προαναφερθείσες χώρες, όπου η έλλειψη χρήματος είναι εμφανέστατη αρκετές φορές, ακόμη και στις καθημερινές συναλλαγές. Εντονότερο δε, γίνεται το πρόβλημα, καθώς οι τράπεζες έχουν εξαφανίσει το χρήμα και δεν δίνουν για κανένα λόγο δάνεια, φοβούμενες, βέβαια, για την πιστωληπτική αξιοπιστία των δανειζόμενων. Καταλήγουμε, λοιπόν, σε κράτη-φαντάσματα όπου χρήμα κυκλοφορεί ελάχιστο, οικονομική βοήθεια από το κράτος αυτό δεν υπάρχει, δάνεια δεν δίνονται και τελικά, κλείνουν επιχειρήσεις η μία μετά την άλλη μη μπορώντας να αντέξουν τις δυσβάστακτες φορολογίες και την ακινησία του χρήματος στην αγορά. Έτσι, σε αυτό το σημείο έρχονται ορισμένοι αναλυτές και οικονομολόγοι και επισημαίνουν την οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων οικονομιών από την ΕΚΤ. Ανταπόκριση;; ΚΑΜΙΑ!
       21 Δεκεμβρίου 2011: Η ΕΚΤ τυπώνει χρήμα και χορηγεί μισό τρισεκατομμύριο ευρώ σε 523 τράπεζες της Ευρώπης για το χρονικό διάστημα των 3 ετών και με το καταπληκτικό επιτόκιο του 1%! Και ξαφνικά, δημιουργείται η προσδοκία από τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι ένα μέρος των χρημάτων αυτών θα πάει και στον λαό (!) με τη μορφή δανείων. Δυστυχώς, τίποτα από αυτά δεν πραγματοποιείται. Αντιθέτως, οι τράπεζες κράτησαν για τους εαυτούς τους το μισό τρις και έκαναν την εξής απλή κίνηση: 296 δις κάλυψαν βραχυπρόθεσμα δάνεια που είχαν οι ίδιες από την ΕΚΤ και τα υπόλοιπα περίπου 200 δις έγιναν προσωπικές καταθέσεις των τραπεζών αυτών στην ΕΚΤ. 
        Με απλά ελληνικά, το χρήμα εκδόθηκε απο την ΕΚΤ, πήγε στις 523 τράπεζες και τελικά και το μισό τρις ευρώ κατέληξε και πάλι στα χέρια-ταμεία της ΕΚΤ. Ούτε ένα ευρώ προς ωφέλεια της πραγματικής οικονομίας! Ούτε ένα ευρώ προς αναζωογόνηση των οικονομικά προβληματικών κρατών! Και εδώ είναι που κολλάνε 2 ερωτήσεις όμοιες ως προς το ερώτημα :
                                           -Πλάκα με κάνεις ή -Πλάκα μου κάνεις;;;

Twitter Bird Gadget