Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει το διαχρονικό οικονομικό «έγκλημα» το οποίο -καταγγέλλεται ότι- συντελείται στο ευαγές Ίδρυμα του «Γηροκομείου Αθηνών».
Συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 23 εκατομμύρια ευρώ, 150 απλήρωτοι εργαζόμενοι, οίκοι ευγηρίας υπό κατάρρευση, τρόφιμοι οι οποίοι αναγκάζονται να διαβιούν υπό συνθήκες «κατοχής», αλλά και σφοδρότατες καταγγελίες μελών του Δ.Σ. για οικονομική κακοδιαχείριση και καταστρατήγηση των διατάξεων του Καταστατικού από την πλευρά της Διοίκησης αποτελούν τη μία όψη του νομίσματος.
Η άλλη, η πιο λαμπερή, περιλαμβάνει υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες εμφανίζονται να εισπράττουν υπέρογκα εμβάσματα, προκειμένου να προχωρήσουν σε ανακαινίσεις «περιπτέρων», οι οποίες, όμως, δεν έγιναν ποτέ, αλλά και ορισμένα μέλη της νυν διοίκησης (προεξέχοντος του αρχιμανδρίτη Προκόπιου Μπούμπα) τα οποία φέρονται να αποκτούν οικόπεδα-φιλέτα στα βόρεια προάστια της Αττικής, κληρονομώντας βαθύπλουτους εκλιπόντες-συγγενείς συνεργατών τους.
Υπέρογκα χρέη
Μια από τις πλέον πρόσφατες αλλά όχι τελευταίες δικαστικές μάχες για την «πρωτοκαθεδρία» στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Ελεήμονος Εταιρείας» με τα 800 μισθώματα και την αμύθητη ακίνητη περιουσία, η οποία -ως φαίνεται- έχει κατασπαταληθεί, έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Πρώην μέλη του Δ.Σ. προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τον διορισμό προσωρινής διοίκησης και καταγγέλλοντας τον Προκόπιο Μπούμπα αλλά και τα λοιπά στελέχη για κακοδιαχείριση των πόρων του γηροκομείου.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις, που οδήγησαν σε αποκαλύψεις «ένοχων» μυστικών του Ιδρύματος και σε οξείες -λεκτικές και όχι μόνο- αντιπαραθέσεις εντός και εκτός του ακροατηρίου, ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου του 2011.
Δύο τακτικά μέλη του Δ.Σ., οι κ.κ. Χρήστος Βασιλείου και Σάββας Πούλης, οι οποίοι είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους τον Νοέμβριο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καταγγέλλοντας «αντικαταστατικές, αυθαίρετες και παράνομες» ενέργειες του Προκόπιου Μπούμπα αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του Σωματείου. Το αποτέλεσμα ήταν το Δ.Σ. να μη διαθέτει νόμιμη συγκρότηση, καθώς αποτελούνταν από εννέα τακτικά μέλη και όχι από 11, όπως ορίζεται από τον νόμο.
Στην αίτηση που κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ο κ. Βασιλείου και ακόμα έξι άτομα, ζητούσαν τον διορισμό προσωρινής διοίκησης, αποτελούμενης από πρόσωπα που δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του επί πολλά έτη προέδρου του γηροκομείου και υπόδικου αρχιμανδρίτη.
Παράλληλα, κατήγγειλαν μια σωρεία από «παραλείψεις» και περίεργες «οικονομικές συμπεριφορές» της Διοίκησης, που καθιστούν -όπως λένε- αβέβαιη την περαιτέρω λειτουργία του Ιδρύματος, την τύχη των τροφίμων αλλά και των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο της «κακοδιαχείρισης».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προσωρινή διαταγή δεν δόθηκε από το δικαστήριο, με τους προσφεύγοντες να ζητούν τον πειθαρχικό έλεγχο της δικαστού, που (μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων) χορήγησε την προσωρινή διοίκηση στον Προκόπιο Μπούμπα.
Απλήρωτοι (επί 15 μήνες) οι εργαζόμενοι
Από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτουν υπέρογκες οφειλές του ευαγούς Ιδρύματος σε Δημόσιο και προσωπικό καθώς και παράνομες αναλήψεις εκατομμυρίων από τους λογαριασμούς των κληροδοτημάτων.
Το συνολικό χρέος παρουσιάζεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η «Ελεήμων Εταιρεία» να καταλαμβάνει θέση στη λίστα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου. Για την ακρίβεια, εμφανίζεται να οφείλει στο Ι.Κ.Α. περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ και στην εφορία ένα εκατομμύριο ευρώ!
Αποκαλύπτουν όμως και τον εργασιακό «Μεσαίωνα» στον οποίο βρίσκονται τους τελευταίους 15 μήνες οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, λαμβάνοντας μόνο τα επιδόματα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων, προκειμένου να μην κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον των νομίμων εκπροσώπων του Ιδρύματος.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με όσα αναφέρουν «πηγές» από την καρδιά του γηροκομείου, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι συνολικές οφειλές μισθών ανέρχονται σε τρία εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, το πάλαι ποτέ «πλούσιο» γηροκομείο με τα 800 μισθώματα εμφανίζεται να οφείλει δύο εκατομμύρια ευρώ σε γνωστό πιστωτικό Ίδρυμα από δάνειο, το οποίο συνάφθηκε τον Νοέμβριο του 2009 και έχει επιτόκιο 6.5%, ενώ τα παραιτηθέντα μέλη του Δ.Σ. κάνουν λόγο και για παράνομες αναλήψεις λογαριασμών κληροδοτημάτων ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρξει απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας.
Την ίδια ώρα, οι τρόφιμοι -όπως καταγγέλλεται- υποσιτίζονται, ενώ διαβιούν χωρίς θέρμανση, ελλείψει πετρελαίου, και πλένονται με κρύο νερό.
Δείτε το έγγραφο
505.000 ευρώ για ανακαινίσεις που δεν έγιναν
Στον αντίποδα, η διοίκηση του γηροκομείου εμφανίζεται να εκταμιεύει ποσά προς υπεράκτιες εταιρείες για ανακαινίσεις περιπτέρων, οι οποίες όμως δεν περατώθηκαν. Στις 25 Ιανουαρίου του 2010, ο Προκόπιος Μπούμπας ανέθεσε στην offshore εταιρεία «Pertinax Limited Constructions» την επισκευή της στέγης, την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την τοποθέτηση επένδυσης στο κτήριο «Σαμούρκειον». Το. μεγαλεπήβολο έργο κόστισε 505.747 ευρώ, η σύμβαση έληξε τον Μάιο του 2010, ωστόσο οι εργασίες ουδέποτε ολοκληρώθηκαν.
Δείτε το έγγραφο
Η «χρυσή» διαθήκη
Την ίδια ώρα η προσωπική ακίνητη περιουσία του Προκόπιου Μπούμπα όσο και των στενών συνεργατών του αυξάνεται χάρη στα κληροδοτήματα που δεν άφησε στο γηροκομείο αλλά προσωπικά σ' αυτούς ο Παναγιώτης Νέζης, πατέρας του διατελέσαντος αντιπροέδρου του Ιδρύματος, Γιώργου Νέζη.
Σε μυστική διαθήκη, η οποία συντάχθηκε στις 2 Μαΐου του 2007, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του, ο εκλιπών αφήνει οικόπεδα-φιλέτα τόσο στον αρχιμανδρίτη όσο και σε μερικά ακόμα μέλη του Δ.Σ., μέχρι και στην προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχιμανδρίτης κληρονομεί, μεταξύ άλλων, και το 50% ενός οικοπέδου 195 στρεμμάτων στην περιοχή της Εκάλης, το οποίο έχει ιδιαίτερη υψηλή αξία.
Ζητούν έλεγχο ακόμη και οι Νομικοί Σύμβουλοι του Ιδρύματος
Ενδεικτικές της κατάστασης και της αδιαφάνειας που επικρατούν στο «Γηροκομείο Αθηνών» είναι οι επίσημες καταγγελίες που προέρχονται από το νομικό εκπρόσωπο του Ιδρύματος και εκ των στενών συνεργατών του Προκόπιου Μπούμπα, κ. Στυλιανού Γρηγορίου.
Σε αίτηση που κατέθεσε την 1η Νοεμβρίου προς τα μέλη του Δ.Σ., ο κ. Γρηγορίου απαιτεί την καταβολή 48.000 ευρώ (δηλαδή τους μισθούς ενός χρόνου) και ζητεί: α) να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί αυτοτελούς διαχειρίσεως των κληροδοτημάτων, β) να ελεγχθεί η νομιμότητα των αποφάσεων του Δ.Σ. και γ) να ελεγχθούν όλες οι υπογραφείσες συμβάσεις της εταιρείας.
«Άλλως ουδεμία ευθύνη φέρω για οποιεσδήποτε τυχόν διαπραχθείσες παρανομίες εκ μέρους των εκάστοτε Δ.Σ. από την 1.1.2006 οπότε και προσλήφθηκα μέχρι και σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά.