Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Γιατί η Παρασκευή και 13 είναι γρουσούζικη;


Οποιαδήποτε Παρασκευή συμπίπτει με τις 13 ενός μήνα θεωρείται κακότυχη στις Αγγλοσαξονικές, Γαλλικές, Γερμανικές και Πορτογαλικές περιοχές του κόσμου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό αποτελεί πραγματικά ένα μυστήριο. Οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς είναι ασαφείς και στηρίζονται κυρίως στη σύνδεση της Παρασκευής με τον αριθμό 13.
Η Παρασκευή θεωρείται μια μέρα επικίνδυνη και «περίεργη». Σύμφωνα με την.....
χριστιανική παράδοση την Παρασκευή : έγινε η Σταύρωση του Χριστού, η Εύα έδωσε το μήλο στον Αδάμ, ξεκίνησε ο κατακλυσμός του Νώε, δημιουργήθηκε η σύγχυση στον Πύργο της Βαβέλ.
Σε ό,τι αφορά την αγγλοσαξονική λογοτεχνία η σύνδεση της Παρασκευής με την κακοτυχία εμφανίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα. Τον 19ο αιώνα μάλιστα καταγράφονται στη λογοτεχνία διάφορες δραστηριότητες που «δεν πρέπει να κάνεις» την Παρασκευή, όπως να κεντάς, να ξεκινάς το ταξίδι σου ή μια νέα δουλειά, να γεννάς, να μαθαίνεις νέα, να παντρεύεσαι, ακόμα και να κινείσαι!!!!
Ως εξαίρεση ή αντίδοτο σε αυτήν την κακοτυχία παρουσιάζεται κάποιες φορές μόνο η Μεγάλη Παρασκευή.



Αναζητώντας την αρχή της σύνδεσης του αριθμού 13 με την κακή τύχη καταλήγουμε πάλι στην χριστιανική παράδοση και στο Μυστικό Δείπνο, οπότε και ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο 13ος επισκέπτης στο γεύμα. Εμπνευσμένοι από τον χριστιανικό συμβολισμό, οι δυτικοί λογοτέχνες στις αρχές του 18ου αιώνα γράφουν πως όταν 13 άνθρωποι κάθονται μαζί να φάνε, τότε ένας από αυτούς θα πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο!!!! Μάλιστα, στην εξέλιξή της αυτή η ιδέα θεωρεί ότι το θύμα θα είναι ο τελευταίος που θα κάτσει στο τραπέζι ή ο πρώτος που θα φύγει από το γεύμα και έτσι δημιουργήθηκε η εξής πρόληψη: όταν είναι 13 άνθρωποι σε ένα γεύμα, πρέπει να κάθονται όλοι μαζί ταυτόχρονα!!!
Δεν είναι καθόλου τυχαίο επίσης που το 80% των πολυόροφων κτιρίων δεν έχουν 13ο όροφο, σε πολλά αεροδρόμια παραλείπουν την 13η πύλη, σε νοσοκομεία και ξενοδοχεία δεν υπάρχει δωμάτιο με τον αριθμό 13. Στην Φλωρεντία τα σπίτια που είναι ανάμεσα στον αριθμό 12 και 14 μιας οδού, ορίζονται ως 12 ½ και στη Γαλλία υπάρχει η κοινότητα των quatorziens οι οποίοι κανονίζουν πάντα γεύμα των 14 ατόμων για να αποφύγουν την γρουσουζιά!!!
Έτσι, όπως η Παρασκευή θεωρούνταν μια κακή μέρα για να αρχίσεις μια νέα δουλειά έτσι και η 13η μέρα του μήνα θεωρούνταν ακατάλληλη μέρα για να ξεκινάς μια επιχείρηση. Παρόλο που επί πολλές εκατοντάδες χρόνια τόσο η Παρασκευή όσο και το 13 ξεχωριστά θεωρούνταν κακά και γρουσούζικα στοιχεία, ο συνδυασμός της Παρασκευής και του 13 ως η απόλυτη κακοτυχία αποτελεί προϊόν του 20ου αιώνα χωρίς όμως να είναι γνωστό πως ξεκίνησε ή από ποιον.



Αυτό που είναι, ωστόσο, γνωστό είναι ότι αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, οι δεισιδαιμονίες, οι προλήψεις και οι φοβίες καλά κρατούν!!!! Στην ψυχολογία μάλιστα συναντάμε ειδική ορολογία για τον φόβο της Παρασκευής και 13, τον όρο paraskavedekatriaphobia (μία λέξη που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, δεκατρείς και φοβία), ενώ στην πληροφορική υπάρχει ένας ιός με το όνομα "Παρασκευή και 13" (Friday 13th), ο οποίος έχει το χαρακτηριστικό να ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει ημέρα Παρασκευή και ημερομηνία 13.

Lifeedite.gr
Twitter Bird Gadget