Υλικά για 8-10 άτομα
1 γαλοπούλα (3-4 κιλά περίπου)
2 λεμόνια
1 πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
1/3 φλ.τσ. ελαιόλαδo
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2-3 κ.σ. μουστάρδα
Για τη γέμιση
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
τα συκωτάκια της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
150 γραμ. μπέικον ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σελινόριζα (500 γραμμ. περίπου) τριμμένη στον τρίφτη
1 μικρό πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα, κομμένο σε κυβάκια
1 φλ.τσ. κρασί
½ φλ. τσ. ζωμό κοτόπουλου ή νερό
½ φλ.τσ. σταφίδες
½ φλ. τσ. καρύδια
Για το σερβίρισμα
500 γραμμ. πένες ή άλλα ζυμαρικά της επιλογής σας 2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 κ.σ. αραβοσιτέλαιο
1. Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο μέσα σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε τα συκωτάκια μέχρι να πάρουν χρώμα.
2. Προσθέτετε το μπέικον και μετά, για λίγο, το κρεμμύδι και τη σελινόριζα. Αφού μαραθεί η σελινόριζα, σβήνετε με το κρασί.
3. Προσθέτετε το ζωμό του κοτόπουλου και μετά τις σταφίδες και τα καρύδια. Βράζετε για 5 λεπτά και μετά προσθέτετε τα κυβάκια του ψωμιού. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά.
4. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και, αφού στύψετε τα λεμόνια, την περιχύνετε με το μισό χυμό και αρχίζετε να την τρίβετε με τις λεμονόκουπες. Την αλατοπιπερώνετε καλά μέσα-έξω και ύστερα ανακατεύετε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με το λιωμένο σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Με ένα πινέλο ή με τα δάχτυλα την αλείφετε παντού με αυτό το μείγμα.
5. Γεμίζετε την κοιλιά της με τη γέμιση που ετοιμάσατε και κλείνετε το άνοιγμα με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Τοποθετείτε τη γαλοπούλα σε γάστρα και την περιχύνετε πρώτα με τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, μετά με το χυμό του πορτοκαλιού και, τέλος, με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
6. Σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε τη γαλοπούλα στους 170°C για 3 ώρες. Ενδιάμεσα ελέγχετε μήπως χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό. Μετά τις 3 ώρες, ξεσκεπάζετε τη γάστρα και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180°C μέχρι να αποκτήσει η γαλοπούλα ωραίο, ροδοκόκκινο χρώμα.
7. Βράζετε και τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Ζεσταίνετε πολύ καλά το αραβοσιτέλαιο με το βούτυρο. Στραγγίζετε τα ζυμαρικά και τα περιχύνετε με το μείγμα του βούτυρου.
8. Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε πιατέλα, περιτριγυρισμένη από τα ζυμαρικά.
Tip: Αν δεν αγαπάτε τη γαλοπούλα, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με μια παχιά κότα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα υλικών για τη γέμισή της.
Της Ιωάννας Σταμούλου
http://www.myworld.gr