Η συμφωνία για τη κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας δεν σημαίνει δυστυχώς ότι η περιπέτεια της χώρας τέλειωσε.Μια στάση στην ανηφόρα είναι. Από τη στιγμή που το ταμπού της εξόδου χώρας από την Ευρωζώνη έσπασε,οι κίνδυνοι είναι πάντα υπαρκτοί,μη γελιόμαστε. Πρώτος και μεγαλύτερος η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η επιστροφή της στη δραχμή παρουσιάζεται απ΄ όσους γνωρίζουν και μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες,ως μια άκρως εφιαλτική προοπτική για τις ζωές των πολιτών πρώτα απ΄ όλα. Όμως υπάρχει και μια ακόμη σοβαρότατη συνέπεια που έχει να κάνει με την Εθνική Ασφάλεια της χώρας ακόμη και με την ίδια την εδαφική της ακεραιότητα αν όλα πάνε στραβά.
Δεν πρόκειται για κινδυνολογία αλλά για τις απόψεις σοβαρού οικονομολόγου ο οποίος γνωρίζει από πρώτο χέρι τα οικονομικά της Άμυνας,από τη θητεία του σ΄ αυτό στο παρελθόν.
Τι θα συμβεί λοιπόν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή; Ο ειδικός εξηγεί στο Onalert:
•”Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι επιστρέφουμε στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένα ευρώ θα ισούται με 700 δρχ.
Αυτό σημαίνει αυτομάτως για τις ΕΔ,ότι και το δικό τους κόστος διπλασιάζεται. Διπλασιάζεται κι αυτό θα κάνει σχεδόν αδύνατη στις παρούσες συνθήκες τη προμήθεια ανταλλακτικών και πυρομαχικών. Δεν αναφέρομαι σε νέα οπλικά συστήματα γιατί δεν υπάρχει ασφαλώς τέτοιο ενδεχόμενο.
•Η δημοσιονομική κρίση που θα προκύψει σημαίνει με πάρα πολύ απλά λόγια,ότι αφού δεν θα μπορούμε να δανειζόμαστε από πουθενά ,θα πρέπει να λειτουργούμε με όσα χρήματα καταφέρνουμε να συγκεντρώνουμε από τη φορολογία ή άλλους πόρους. Συνεπώς η πίττα του προϋπολογισμού θα μικρύνει και αυτό θα προκαλέσει συνθήκες ασφυξίας στις ΕΔ,γιατί θα είναι μάλλον αυτονόητο ότι θα μειώσουν δραματικά τις δαπάνες για την άμυνα,ακόμη και τις λειτουργικές.Δεν αποκλείεται να δούμε να υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με τη μισθοδοσία του προσωπικού.
•Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το γεωστρατηγικό πρόβλημα που θα προκύψει.Έξοδος από την ευρωζώνη σημαίνει έξοδος από την ΕΕ.Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα ευάλωτους στις πιέσεις γειτόνων,την ίδια ώρα που οικονομικά δεν θα έχουμε την ευχέρεια να κινούμε τη στρατιωτική μας μηχανή με τον τρόπο που πρέπει. Δεν θέλω να μπω σε σενάρια απώλειας εδάφους,αλλά σε μια νέα εφιαλτική πραγματικότητα,όπως αυτή που περιγράψαμε,τίποτα δεν μπορεί να θαωρείται υπερβολικό”.
πηγή: onalert.gr