Μπορεί να έχουμε εδώ και αρκετά χρόνια συνηθίσει στο άκουσμα της λέξης «computer» να φανταζόμαστε έναν επιτραπέζιο οικιακό υπολογιστή ή ένα φορητό (laptop), όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι υπολογιστές του «λαού» ονομάζονται home micro computers, μια ονομασία που προκύπτει από το μικρό τους μέγεθος, ικανό να χωρέσει σε έναν οικιακό χώρο.
Βλέπετε, η γέννηση των computer έγινε πριν από πολλές δεκαετίες (αρχές δεκαετίας του 1950), τότε που τα επί μέρους εξαρτήματα ήταν τεράστια και ογκώδη (για παράδειγμα ένας σκληρός δίσκος 20ΜΒ της ΙΒΜ ζύγιζε κάποιους τόνους και αποτελείτο από ογκώδεις και μεγάλες κατασκευές). Εν συνεχεία, αυτοί οι υπολογιστές βαπτίστηκαν «main frame» λόγω μεγέθους και κυρίως χάρη στα πανίσχυρα τεχνικά χαρακτηριστικά, συγκριτικά με τους οικιακούς υπολογιστές που εμφανίστηκαν δειλά-δειλά στα μέσα προς τέλη των 70s και άνθισαν την επόμενη δεκαετία του 1980.
Οι main frame υπολογιστές, βέβαια, όχι μόνο δεν σταμάτησαν να εξελίσσονται, αντιθέτως κατάφεραν και έφτασαν να έχουν εξωπραγματικές επιδόσεις, το ίδιο (κατά περιπτώσεις μάλιστα, μεγαλύτερο) μέγεθος με τα main frame των περασμένων δεκαετιών, ενώ τα τεχνικά χαρακτηριστικά απέχουν μακράν από αυτά των υπολογιστών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, η δύναμη ενός τυπικού σημερινού σταθερού / επιτραπέζιου υπολογιστή (που έχει περισσότερη από έναν φορητό), είναι στα επίπεδα των main frame που είχαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Σήμερα, ο δυνατότερος υπερ-υπολογιστής στον πλανήτη είναι ο «Κ» (προφέρεται «Κέι»), βρίσκεται στην Ιαπωνία και είναι δημιούργημα των Fujitsu και Riken. Η λέξη «Κέι» στα ιαπωνικά σημαίνει «δέκα τετράκις εκατομμύρια». Γιατί επιλέχτηκε αυτή η ονομασία; Διότι αυτή είναι η κλίμακα επίδοσης του υπερ-υπολογιστή: 8,162 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμοί το δευτερόλεπτο.
Για τους Ιάπωνες όμως, τόση δύναμη προφανώς δεν είναι αρκετή, καθώς πρόσφατα ο «Κ» υπέστη αναβάθμιση! Πλέον, καταφέρνει να πραγματοποιήσει έως και 10,51 τετράκις εκατομμύρια διαφορετικές πράξεις το δευτερόλεπτο (Peta FLOPS - FLoating OPerations per Second, σε ελεύθερη μετάφραση: μαθηματικές πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο).
Ο τυπικός σημερινός σταθερός υπολογιστής μετά βίας μπορεί να φτάσει περί τα 30-50 δισεκατομμύρια τέτοιες πράξεις (Giga FLOPS), αρκεί όμως να μην ξεχνάμε ότι στο εσωτερικό του διαθέτει έναν «εγκέφαλο» τσιπ (κεντρικός επεξεργαστής), ενώ ο υπερ-υπολογιστής μετά την αναβάθμιση διαθέτει (κρατηθείτε)... 88.128 χιλιάδες επεξεργαστές. Ακόμα πιστεύετε ότι έχετε πολύ δυνατό υπολογιστή;
Περισσότερες πληροφορίες:
http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20111103/200391/
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011
Οι Ιάπωνες δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή στον πλανήτη
Οι Ιάπωνες δυναμώνουν ακόμα περισσότερο τον ισχυρότερο υπερ-υπολογιστή στον πλανήτη
2011-11-09T12:28:00+02:00
fani
τεχνολογια|