Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Μια άλλη μάτια περί δικαίου και αδίκου



Πόσο εύκολο είναι να κάνεις λάθος σε μία σχέση, είτε αυτή είναι ερωτική, είτε φιλική ...; Αρκετοί θα απαντήσουν πολύ εύκολο.
Εγώ θα αποστασιοποιηθώ και θα απαντήσω καθόλου. Θεωρώ , ότι όταν είσαι μέρος , κομμάτι μίας σχέσης , τότε είναι αναπόφευκτο να έρχεσαι σε σύγκρουση με το έτερο κομμάτι , όχι απαραίτητα , επειδή κάνεις λάθος ή έχεις άδικο , άλλα επειδή συγκρούονται οι απόψεις και το δίκιο των δύο κομματιών έχουμε την έκρηξη! Ο ανθρώπινος νους διαθέτει μεγάλη γκάμα από σκέψεις και εικόνες , που συνθέτουν , τί το δίκαιο και τί το άδικο και το θέμα είναι εμείς πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την πληθώρα , όταν ανήκει σε κάποιν άλλον και ασυνείδητα (τις περισσότερες φορές) έρχεται σε σύγκρουση με την δική μας πληθώρα.

Ειδική φόρμουλα επίτευξης των ανωτέρω δεν υπάρχει, υπάρχει όμως η προσπάθεια της αλληλοκατανόησης. Δύσκολη λέξη και δύσκολη πράξη...Πρώτα πρέπει να ακούσεις το συνομιλητή σου, έπειτα να φιλτράρεις τα λόγια του , να κατανοήσεις απόλυτα το ύφος και το στυλ των λέξεων που επέλεξε να χρησιμοποιήσει και έπειτα να δώσεις απάντηση . Φυσικά τα παραπάνω δεν αποτελούν οδηγίες για μία απλή συνομιλία , αλλά θέλω να τονίσω το πόσο σημαντικό είναι να ακούς τον άλλον! Δυστυχώς μάθαμε να μην ακούμε κι άρα να μην κατανοούμε τον άλλον και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα , ξεστομίζοντες σκόρπιες λέξεις , μόνο και μόνο προς απάντησή του.Μάθαμε στην αχαριστία των συναισθημάτων σε σχέσεις σάπιες και ευάλωτες στον χρόνο στις οποίες συμπαρασύρεται η αυταπάρνηση κι ο εγωισμός.

Και για να μην χάνουμε την ουσία των όσων λέμε και απ’ όπου ξεκινήσαμε, αν δεν κατανοήσουμε πρώτα τα δικά μας θέλω και την δική μας <<γκάμα>> , τότε σημαίνει , πως αποτύχαμε στην κατανόηση του έταιρου και το δίκιο μετατράπηκε σε άδικο. Στον κυνισμό, που διακατέχει τον κόσμο μας , δεν είναι απαραίτητο να το συντηρήσουμε, ας ρίξουμε μιά στάλα δικαιοσύνης και αλήθειας , για να έρθουμε πιο κοντά στη σχέση μας, είτε ερωτική , είτε φιλική, πιο κοντά στον εαυτό μας.
Twitter Bird Gadget