Σύμφωνα με την ψυχολόγο Δήμητρα Ζάφειρα “όλοι φλερτάρουν”. “Είναι ένα παιχνίδι, μια διαδικασία που δεν είναι απαραίτητο να έχει και συνέχεια. Ένας διάλογος βλεμμάτων, έξυπνες ατάκες, χαμόγελα. Τονωτικές ενέσεις της ψυχολογίας, της διάθεσης, της φιλαρέσκειας. Σχεδόν το έχουμε ανάγκη. Όλοι. Ακόμα και οι δεσμευμένοι”.
Το φλερτ μπορεί να είναι αθώο. Αν το δεις να συμβαίνει όμως μπροστά σου φυσικά και θα σε ενοχλήσει. Κι αν γίνεται μπροστά σου συνέχεια, τότε σαφώς μυρίζει πρόβλημα...
ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ;
“Αν ο σύντροφός σου το κάνει συνέχεια, αν διψάει για συνεχή επιβεβαίωση, τότε σημαίνει ότι η αυτοπεποίθησή του έχει ανάγκη από πολλές τονωτικές ενέσεις κι αυτό δεν είναι καλό. Όταν η αυτοπεποίθηση εξαρτάται από την ανταπόκριση των άλλων και μόνο, τότε μιλάμε για κόμπλεξ και φυσικά δημιουργεί προβλήματα”.
ΔΕΝ ΣΕ ΣΕΒΕΤΑΙ;
Αν φλερτάρει συνέχεια και το κάνει ακόμα και μπροστά σου αυτό δείχνει ότι δεν σε σέβεται και δεν σε υπολογίζει. “Δεν τον απασχολούν τα συναισθήματά σου ώστε να συγκρατηθεί. Κι επίσης, η συμπεριφορά του δείχνει ένα είδος επιθετικότητας που πηγάζει συνήθως από βαθύτερα προβλήματα στη σχέση”.
ΣΕ ΤΙΜΩΡΕΙ;
Αν φλερτάρει συνέχεια μπροστά σου “σε υποτιμά δημοσίως, σε εξευτελίζει με το δικό του τρόπο, δεν σε υπολογίζει κι αυτός είναι ο τρόπος να σε “τιμωρεί”, να εξωτερικεύει το θυμό του για κάτι που τον ενοχλεί και τον θυμώνει”.
Είσαι η σχέση του, άρα εσένα προτιμά, αφού με εσένα είναι και με εσένα μένει. Φλερτάρει όμως αδιάκοπα... Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι “προσπαθεί να σε μειώσει, γιατί για κάποιο λόγο νιώθει κατώτερος. Κι έτσι βρίσκει αυτόν τον τρόπο να σε “βασανίσει””.
ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Να θυμάσαι πάντα ότι “οι φασαρίες, οι υστερίες και οι έντονες σκηνές ζηλοτυπίας δεν οδηγούν πουθενά” τονίζει η ψυχολόγος Δήμητρα Ζάφειρα. Το αντίθετο μάλιστα. “Με την επίθεση, χάνεις το δίκιο σου”.
Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να το συζητήσεις. “Να τον ρωτήσεις ήρεμα γιατί το κάνει, γιατί φλερτάρει. Ή να τον ρωτήσεις πως θα ένιωθε αν έκανες εσύ το ίδιο”. Να τον βάλεις δηλαδή στα πατουσάκια σου.
“Μην αρχίσεις να τον κατηγορείς, γιατί έτσι τον βάζεις σε θέση άμυνας και δεν θα βγάλεις τίποτα. Δεν θα οδηγήσει πουθενά”.
Αυτό που πρέπει να κάνει όμως είναι να “βάλεις τα όριά σου. Να του εξηγήσεις ότι σε ενοχλεί, ότι σε στεναχωρεί, ότι σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Αν ξανασυμβεί, υπενθύμισέ του το. Ξαναπές ότι σε ενοχλεί, ότι δεν σου άρεσει”.
Είναι σημαντικό η συζήτηση να γίνεται σε ήρεμους τόνους. Ρώτησέ τον αν για κάποιο λόγο νιώθει την ανάγκη να σε “τιμωρεί”, ρώτησέ τον γιατί το κάνει.
Προσπάθησε να μην παρασύρεσαι από τη συναισθηματική φόρτιση της στιγμής. Προσπάθησε όσο μπορείς να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου ώστε να κάνετε έναν διάλογο.
Αν μετά από όλα αυτά συνεχίσει να το κάνει, αν αγνοήσει το πως αυτό σε κάνει να νιώθεις, τότε ίσως είναι καιρός να αρχίσεις να αναρωτιέσαι αν αυτή η σχέση σε καλύπτει, αν σου κάνει καλό, αν σε κάνει ευτυχισμένη