Την ίδια ώρα το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων της Ελλάδας δεν έχει «κλειδώσει» και γίνονται απευθείας διαπραγματεύσεις, το Βέλγιο υποβαθμίστηκε και ο νεοεκλεγείς Ραχόι στην Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει κι αυτός διεθνή οικονομική βοήθεια, προστιθέμενος στο «κλαμπ» της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, μαζί με τις άλλες χώρες που προαναφέρθηκαν. Χαρακτηριστικό της ανησυχίας είναι ότι η κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας (που πάντως δεν ανήκει στην ευρώ) ετοιμάζεται για μια μη συντεταγμένη διάλυση της ευρωζώνης και ότι ανησυχεί για τις επιπτώσεις ακόμη και η Κίνα.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως στο σημείο που έχουν φτάσει ντα πράγματα μια «πτώση» χώρας με ειδικό βάρος, π.χ. υποβάθμιση της Γαλλίας, θα ήταν αρκετή για να φέρει την καταστροφή, καθώς δύσκολα θα μπορούσαν να βρεθούν τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, ενώ ήδη το σοκ από τα προβλήματα της τρίτης στη σειρά σε αυτήν (της Ιταλίας) είναι πολύ μεγάλο.
Στην παρούσα φάση μόνο ένας «λαγός από το καπέλο», όπως τα ευρωομόλογα, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική διέξοδο, αλλά η Γερμανία «έχει στυλώσει τα πόδια» και εμμένει να ζητά ενιαία οικονομική διακυβέρνηση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Νέα θύελλα για την Ελλάδα
Εάν η παλιά θεωρία ότι «όταν φτερνίζεται το Βερολίνο, η Ελλάδα παθαίνει πνευμονία» ίσχυε πριν τα προβλήματα, αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος τις συνέπειες μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, για την ήδη ασθενή ελληνική οικονομία.
Πολύ περισσότερο όταν η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου και μόνο αποκάλυψε μια τεράστια «τρύπα» 7 δις ευρώ στα δημοσιονομικά της χώρας μας μέχρι το 2015! «Τρύπα» που θα πρέπει να καλυφθεί με νέα επώδυνα μέτρα, μπροστά στα οποία η εφευρετικότητα για την είσπραξη εσόδων μέσω της ΔΕΗ ενδέχεται να ωχριά.
Για την ακρίβεια το 2012 το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 11,42 δισ. ευρώ το 2012, με υπέρβαση έναντι του στόχου 3,48 δισ. ευρώ, το 2013 θα ανέλθει στα 13,1 δισ.ευρώ, με την απόκλιση έναντι του στόχου να ανέρχεται στα 1,76 δισ. ευρώ και έως το 2015 η απόκλιση κλιμακώνεται στα 7 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στα 9,6 δισ. , αντί για υποχώρηση στα 2,6 δισ.ευρώ που είχε υπολογιστεί.
Η απορία είναι πως θα καταφέρουν να εκπληρωθούν ακόμα και οι αναθεωρημένοι στόχοι, όταν όλα γύρω μας αλλάζουν προς το χειρότερο. Άρα, εάν δεν αλλάξει κάτι, θα χρειασθούν επιπρόσθετα μέτρα στα… επιπρόσθετα που θα επιβληθούν.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για ζοφερή κατάσταση, που θυμίζει από την άποψη κλίματος το 1939. Μόνο που τότε περίμεναν πόλεμο με τα όπλα και τώρα ο «παγκόσμιος πόλεμος» φαίνεται ότι θα γίνει με τα επιτόκια και τα νομίσματα...
πηγη:Star.gr