Ο άνθρωπος που άλλαξε την κουζίνα, ο Πωλ Μποκύς, απόγονος μιας οικογενείας με παράδοση στους μαγείρους και στους σεφ, ξεκίνησε από ένα χωριό της Λυών για να καθορίσει τα γαστριμαργικά πεπρωμένα όλου του κόσμου ।Ο 83χρονος γάλλος σεφ που θεωρείται από τους πατέρες, αν όχι ο πατέρας, της νέας κουζίνας, της nouvelle cuisine, γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1926 και μπήκε από πολύ μικρός στην περιπέτεια της κουζίνας. Ξεκίνησε το 1942, σε ηλικία 16 ετών (η καλύτερη ηλικία για να γίνεις μαθητευόμενος), σε ένα μικρό εστιατόριο της Λυών, που δεν ανήκε στην οικογένειά του. Θυμάται ο ίδιος: «Ηταν πόλεμος, δεν υπήρχε τίποτα φαγώσιμο και έπρεπε να τα βγάλουμε πέρα με τις εμπλοκές της μαύρης αγοράς και με τις δυσκολίες να βρούμε τα απαιτούμενα. Αυτό αποδείχτηκε εφόδιο, με βοήθησε πολύ, έτσι έμαθα να κάνω σχεδόν τα πάντα σ΄ αυτό το επάγγελμα». Επρεπε να ΄ρθεί η δεκαετία του 1960 για την καθιέρωση. Ο πρώτος τίτλος ΜΟF (Μeilleurs Οuvriers de France en cuisine), το τρίτο αστέρι Μισλέν το 1965 και η μικρή αυτοκρατορία στην περιοχή της Κολόνζ.Στις ημέρες μας οι επιχειρήσεις Πωλ Μποκύς, είναι πλέον μια παγκόσμια αυτοκρατορία της γαστρονομίας: Εστιατόρια, προϊόντα, αξεσουάρ, σχολές από την Ιαπωνία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιπλέον ο διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής Βocuse d΄Οr που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Λυών.Ολα αυτά για να σας πω, ότι όταν αποφασίζει να τεστάρει έναν υποψήφιο σεφ, τον υποβάλει στο τέστ του τηγανιτού αυγού:Ιδού η τεχνική του!
πηγη:pwallick@mylady.gr
http://mylady.gr/arthra/2011/09/to-teleio-tiganito-augo!