Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ένζυμο βάζει τέλος στην αϋπνία


Ένζυμο βάζει τέλος στην αϋπνία

Οι άγρυπνες νύχτες θα μπορέσουν ίσως σύντομα να είναι κακό όνειρο. Ελπίδες για όσους υποφέρουν από αϋπνία φέρνει η ανακάλυψη ενζύμου στον εγκέφαλο, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία κατά της οδυνηρής αυτής διαταραχής του ύπνου.
Οι Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι όταν υπάρχει μικρή δόση του ενζύμου, ο ύπνος είναι αδιατάρακτος, ενώ όταν καταγράφεται η παρουσία του σε μεγαλύτερες δόσεις, φέρνει αϋπνία.
Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Neuroscience» οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κινάση του ασβεστίου, όπως ονομάζεται το ένζυμο, το οποίο ήταν γνωστό ότι εμπλέκεται με τη διαδικασία του ύπνου.
Ξεκίνησαν χορηγώντας σε πειραματόζωα φάρμακο το οποίο σταμάτησε τη δραστηριότητά του στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα τα ζώα να κοιμηθούν περισσότερο. Μάλιστα οι δόσεις του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε για να μπλοκάρει το ένζυμο ήταν ελάχιστες. Απώτερος στόχος της έρευνας είναι, σύμφωνα με τον δόκτορα Σαμπίμαλ Ντάτα, επικεφαλής των ερευνητών του πανεπιστημίου της Βοστώνης, η εμβάθυνση της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο ρυθμίζεται ο ύπνος σε κυτταρικό επίπεδο.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξεύρεση των αιτίων της αϋπνίας και στη των θεραπειών για όλα τα είδη διαταραχών του ύπνου.
πηγη:Espressonews.gr
Twitter Bird Gadget