Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Πάμε Γενάρη για δημοψήφισμα! Όλη η ομιλία Παπανδρέου!






Αιφνιδίασε ακόμα και τους βουλευτές του κόμματος του ο Γιώργος Παπανδρέου εξαγγέλλοντας την διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να πάρει το «πράσινο φως» η νέα δανειακή σύμβαση.

«Είναι μία εθνική απάντηση με αρχές και κανόνες που θα δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες. Οι πολίτες θα έχουν τον ισχυρό και κυρίαρχο λόγο και τον εμπιστευόμαστε. Πιστεύουμε στη δημοκρατική συμμετοχή και δεν την φοβόμαστε. Ζητώ από όλους νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Να ενημερώνεται ο πολίτης και να ακουστούν όλες οι απόψεις. Το δημοψήφισμα δεν είναι υπεκφυγή. Εάν στην περίπτωση που οι πολίτες το καταψηφίσουν δεν θα υλοποιηθεί η νέα δανειακή σύμβαση».







Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης. Η συνεδρίαση της Τρίτης αναβάλλεται και την Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.





Αντίθετος με τις πρόωρες εκλογές

«Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας για άλλη μια φορά τα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Ορισμένοι προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ανακόψουν την πορεία του τόπου. Θα ήθελαν να πέσει η κυβέρνηση δήθεν στο όνομα των πολιτών. Ζούμε σε μια συντεταγμένη κοινοβουλευτική δημοκρατία με κανόνες. Θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας και όχι στη μέση της».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης. «Για εμάς είναι ακόμη στο τραπέζι αλλά για ουσιαστική πολιτική, για το που πάει η χώρα, όχι για να μοιράσουμε εξουσία ή να παίξουμε τους κομπάρσους των συμφερόντων» Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ στα θέματα της διαφάνειας, του φορολογικού συστήματος, της αξιοκρατείας στο Δημόσιο και στις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. «Οι στόχοι είναι δύο: η αναθεώρηση του Συντάγματος και να υπάρξει συμφωνία στις επόμενες εκλογές όποια κι αν είναι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τις αλλαγές και η αντιπολίτευση να την στηρίξει».

Ενέσεις ηθικού στην Κ.Ο.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με ένα ευχαριστώ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που στάθηκαν στο ύψος των ιστορικών στιγμών όπως είπε ψηφίζοντας το πολυνομοσχέδιο.

«Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ανοίγει μία νέα εποχή για την Ευρώπη και μία νέα εποχή για την Ελλάδα. Εξασφαλίσαμε μία πολύ σημαντική μείωση των βαρών μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν πριν από δύο εβδομάδες αυτή εδώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν στεκόταν στο ιστορικό της ύψος. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα σας για αυτόν τον αγώνα που δίνουμε μαζί. Για το θάρρος, την υπομονή και την αντοχή. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά το δημόσιο συμφέρον» είπε ο πρωθυπουργός προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου με τη συμφωνία των Βρυξελλών έγινε «ένα μεγάλο βήμα για να απομακρυνθούμε από την ανασφάλεια. Μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε στις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε χωρίς την ανησυχία για τη χρηματοδότηση των αναγκών μας».

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε «όσους υποστηρίζουν ότι πανηγυρίζουμε»। «Κανείς δεν πανηγυρίζει. Γιατί το μέλλον δεν έγινε ξαφνικά ρόδινο αλλά σίγουρα καλύτερο. Ας το καταλάβουν οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που ο Έλληνας φορολογούμενος απαλλάχθηκε από μέρος του χρέους» υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου.





«Επιτυχία το κούρεμα του χρέους»

Ως επιτυχία, ανακούφιση και δικαίωση χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου την συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. «Οι εταίροι μας δεν είναι εχθροί μας. Θέλουν να πετύχουμε και όχι να αποτύχουμε. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός «πετύχαμε όχι μόνο να δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο αλλά και να μας διαγράψουν ένα μέρος του χρέους. Είναι μία ανακούφιση».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό σύστημα και τις καταθέσεις, όπως επίσης και με τις συντάξεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Έρχεται μεγάλη εποπτεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε επιτήρηση από το 2004, με μία διακοπή «που τελικά δεν έπρεπε να γίνει» για τον προϋπολογισμό του 2009. Παράλληλα σημείωσε ότι στις συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες της Ε.Ε. έγινε αντιληπτό ότι «χρειάζεται μεγάλη εποπτεία» και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, που αποδείχθηκε ότι εμφάνιζαν πλαστά οικονομικά στοιχεία. «Η εποπτεία η επιτήρηση ήρθε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Οι δανειστές μας θέλουν να ξέρουν ότι τα χρήματα τους αξιοποιούνται σωστά. Και εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

«Συμμερίζομαι την οργή του κόσμου. Δεν δικαιολογώ τη βία»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ομιλία του και στα όσα διαδραματίστηκαν στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου αλλά και στη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Όσοι νομίζουν ότι θα μείνουν αλώβητοι κάνουν λάθος. Δεν υπονομεύουν την κυβέρνηση αλλά το δημοκρατικό πλαίσιο που κερδήθηκε με αγώνες δεκαετιών. Δεν δικαιολογώ τη βία αλλά συμμερίζομαι την οργή του κόσμου από αυτά που παραλάβαμε. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε την ιστορία αλλά να την φτιάξουμε. Να μην επαναλάβουμε την διαίρεση και τον διχασμό που πλήγωσαν τη χώρα. Μόνο όταν είμαστε ψύχραιμοι και νηφάλιοι τα καταφέρνουμε».




Ο πρωθυπουργός σημειωσε ότι δεν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και αναρωτήθηκε: «Θέλει η πλειοψηφία της χώρας να καλλιεργηθεί το μίσος μεταξύ μας; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα; Να θεωρούμε ηρωισμό ότι ματαιώσαμε εθνικές παρελάσεις; Αν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού; Υπονομεύοντας βασικούς δημοκρατικούς θεσμούς; Να θεωρούμε ηρωισμό το μούτζωμα έναντι του διαλόγου; Ποιος πραγματικά πιστεύει σε αυτές τις λύσεις;»

Επιπλέον ανέφερε ότι δεν υπηρετεί την πατρίδα η λασπολογία. «Η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Το άλλοθι αποδιοπομπαίων τράγων δεν υπηρετεί την πατρίδα. Η συνωμοσιολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν κλείναμε τα σύνορα μας στους τροϊκανούς, αν στήναμε λαϊκά δικαστήρια θα λύναμε το πρόβλημα της οικονομίας μας και θα μειώναμε το χρέος μας;».





Το παράδειγμα με το αμάξι

Απάντηση στο επιχείρημα ότι το χρέος της Ελλάδας το 2020 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μετά από θυσίες και περικοπές έδωσε ο πρωθυπουργός με ένα παράδειγμα. «Το 2009 η Ελλάδα είχε πάρει φόρα έτρεψε με 200 χλμ την ώρα αλλά προς λάθος κατεύθυνση. Ακόμη και να βάλεις φρένο ώσπου να γυρίσει το αμάξι φορτώσαμε ακόμα χλμ χρέους. Ήρθαν να μας δώσουν βενζίνη για να τα καταφέρουμε και έκοψαν και δρόμο» εξήγησε ο Γιώργος Παπανδρέου.






Πηγή: Real.gr
Twitter Bird Gadget