Στην ουσία δηλαδή ζητά να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους η δυνατότητα αμοιβής, με 20% χαμηλότερο μισθό από αυτόν που προβλέπει η συλλογική σύμβαση για τους κάτω των 25 ετών. Πληροφορίες έκαναν λόγο ακόμη και για καθιέρωση κατώτατου μισθού της τάξεων των 500 ευρώ.
Η περικοπή του μισθού των 750 ευρώ δεν είναι όμως το μόνο αίτημα της τρόικας. Βάζοντας στο περιθώριο την συμφωνία εργοδοτών - εργαζομένων, ακόμη και για συμβολικές αυξήσεις αποδοχών, η τρόικα εμμένει:
-στην κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων σε όσες επιχειρήσεις δεν μετέχουν στις διαπραγματεύσεις
-ακόμη κι αν αυτές έχουν υπογραφεί από το 51% του κλάδου που ισχύει σήμερα,
-καθώς επίσης στην κατάργηση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, δηλαδή να μην υπερισχύει η σύμβαση που προβλέπει τους ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Εργασίας επιμένει στο να επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις μόνο σε όσες περιπτώσεις δεν προβλέπονται αυξήσεις αποδοχών.
Η συμβιβαστική λύση που φαίνεται να προκρίνεται είναι το τριετές πάγωμα των συμβάσεων που προβλέπουν μισθολογικές αυξήσεις. Θεωρητικά με τον τρόπο αυτό και οι εργοδότες δεν μην βάλουν το χέρι στην τσέπη αλλά και θα παραμείνουν, τυπικά τουλάχιστον, στη ζωή, οι κλαδικές συμβάσεις.
Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται από 1139 μέχρι 1758 ευρώ, σε Μ Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο,
μεταξύ 566 και 863 ευρώ, σε Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Ισπανία και Ελλάδα ενώ από 123 έως 349 ευρώ στα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία κ.α.)
πηγή:http://www.patranews.gr